Banco 32, Bologna

Onze waardering:

Translate:

Over Banco 32

Banco 32 is een klein restaurant in de Mercato delle Erbe (letterlijk: de kruidenmarkt) in Bologna, tegenover de vismarkt van Andrea met een dubbele formule: een snelle lunch of een hapje eten met op vis-tapas gebaseerde aperitieven. Banco 32 is een plek om van vis te genieten en elkaar te ontmoeten: eet aan het aanrecht of aan de tafels, wissel woorden uit met de nabijgelegen diners.

De keuken wordt bestierd door een Bretonse chef-kok die de geest van de Middellandse Zee heeft gevangen, van Italië, tot Egypte, tot Griekenland. Het restaurantgedeelte wordt bestierd door een Toscaanse die van architectuur naar catering is gegaan, waarbij haar paden werden doorkruist met biologische boeren, en een Londenaar verliefd op Italië en die jarenlang restaurants in Milaan beheerde. Deze combinatie van mensen vind je ook terug in de gerechten. Banco 32 draagt als "La cucina del Mercato" (letterlijk: de keuken van de markt). Dat is terecht, want een groot deel van de ingrediënten komen rechtstreeks van deze markt in het gebouw. Dat betekent dat de gerechten van Banco 32 iedere dag anders zijn: verse vis, fruit, groenten en kazen.

's Avonds is de variëteit van de tapas gebaseerd op rauwe en gekookte vis, een aangenaam moment om te genieten met een goed glas wijn of natuurlijk bier. Want bij Banco 32 is ook de craft beer revolutie niet ongemerkt voorbij gegaan en ook hebben ze ontdekt dat vis niet alleen goed combineert met witte wijn, maar vooral ook met bier. Foodpairing alom dus bij Banco 32. De bierkaart bestaat uit een aantal zorgvuldig gekozen bieren, zoals Bitter 42 (5,5%, pils) van Brauerei Rittmayer uit Hallerndorf, Lucky Jack (4,7%, American pale ale) van Lervig Aktiebryggeri uit Noorwegen, Terminal (3,7%, Pacific pale ale) van Brewfist uit Lombardije (Italië), Poker (5,5%, blond Belgisch bier) van Brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout in België, Che Belle Gose (5,0%, gose) van Birrificio Civale uit Spinetta Marengo (vlakbij Alessandria, Italië) en tot slot Oko Ur Weizen (5,5%, weisse) van Rother Brau uit Hausen, Duitsland.

Een prima bierassortiment, waarbij je alleen zo kunnen aantekenen dat het wel veel blond bier is dat de klok slaat. Donkere bieren kom je tegen. Wellicht een gemiste kans, want waarom geen rode wijn combineren met vis en in plaats van blond bier donker bier. Alles kan tegenwoordig.

Adres: via Ugo bassi 23 (Mercato delle Erbe), website

In de buurt

Banco 32 is gevestigd in Mercato delle Erbe waar je 07:00 's ochtend tot 's avonds  fruit, groenten, brood, vleeswaren, kaas, vlees, drankjes kunt kopen of wat eten en drinken in een van de vele restaurants. Het is een beetje zoals de Markthal in Rotterdam, maar dan met sfeer en kwaliteit.

Voor de Mercato delle Erbe staat het standbeeld van Ugo Bassi, een Italiaanse katholieke priester en nationalist en vrijheidsstijder uit de 19e eeuw. Een ongelukkige liefde bracht hem er toe om priester te worden en het was zijn  welsprekendheid en oprechtheid die niet alleen beroemd, maar ook bemind maakten. Hij woonde voornamelijk in Bologna, maar reisde door heel Italië om de armen te prediken en te verzorgen. Hij was zelf zo arm dat hij vaak geen eten had. In 1848 vocht hij aan de zijde van de paus en Garibaldi. In 1949 werd hij gevangen genomen en geëxecuteerd door een vuurpeloton. Zo maken ze ze niet meer.

In de omgeving van de Mercato delle Erbe en Banco 32 vind je verder verschillende paleizen, zoals palzazzo Belloni, palaazzo Caprara, palazzo d'Accursio en palazzo Favra en de Basilica di San Francesco en het geboortehuis van Guiglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie in 1896. Volgens de Italianen dan, de Russen spreken van een zekere Popov en de Fransen van Edouard Branly. Zij bouwden allen voort op het werk van Heinrich Hertz, die de radiogolven ontdekte en waarnaar de eenheid van frequentie hertz is vernoemd. Tot slot wijzen we nog op twee musea: La Quedreria en  het Museo della Resistenza di Bologna en een stukje oude stadsmuur, de Tratto di Mura Medievali.