Birreria Popolare, Bologna

Birreria Populare

Onze waardering:

Over Birreria Popolare

Birreria Popolare, gevestigd in een pand, het Case dei Lupari, uit 500 na Christus in het centrum van Bologna, is een biercafé met 100 zitplaatsen aan lange tafels waar het delen (van bier en van passie) voorop staat en  waarin twee werelden worden samengebracht, die van de grote brouwers met hun bekende merken en die van de kleine ambachtelijke brouwers (artiginale in het Italiaans of craft in het Engels/Amerikaans). Het biercafé is geboren uit een passie voor bier en uit liefde voor de bierwereld. De eigenaren/barmannen stralen dit ook uit met kennis van zaken en bovenal vriendelijkheid. Dat  is ook geen wonder, want ze zijn letterlijk een miljard keer aan de andere kant van de bar geweest.

Het bier stroomt uit 10 taps op twee barren, 5 aan de ene kant met het bier van de grote brouwers, zoals Goose Island IPA, Löwenbrau Pils, Hoegaarden witbier en Franziskaner Weiss, en 5 aan de andere kant voor de kleintjes, de birrificio's artinginales. Tussen de twee barren door loop je naar het toilet beneden, waar je onderweg de fustenkoelcel tegenkomt. Bij Birreria Popolare willen ze dat je je thuis voelt. Je mag je eigen eten meenemen en dat ter plekke opeten. Of je het zelfs laten bezorgen. Geen probleem, alles kan en mag hier. Birrerai Popolare stopt zijn ziel en zaligheid er in en levert het bier. Jij mag het opdrinken en je er thuis voelen. Geen slechte deal, lijkt ons.

Wij dronken er natuurlijk alleen maar lokaal bier van een kleine Italiaanse brouwerij, Birrificio Altotevere uit San Giustino in de provincie Perugia, Umbrië: Polly (pale ale, 4,5%) en Noir (porter, 6,3%) en we voelden ons er direct thuis.

Adres: Via dal Luzzo, 4a, 40125 Bologna BO, Italië, facebook

Birreria Populare
Birreria Populare
Birreria Populare
Birreria Populare

In de buurt

Birreria Popolare is gevestigd in het van de toeristen wemelende centrum van Bologna op een steenworp afstand van Le due Torri, Garisenda en degli Asinella, waarvan er eentje nog schever staat dan de befaamde Scheve Toren van Pisa. Het barst hier van de palazzo's - onder andere het Palazzo Pezzoli, het Palazzo Salina, het Palazzo Pepoli Campogrande, het Palazzo Re Enzo, het Palazzo d'Accursio, het Palazzo Caprara en het Palozzo Malvezzi - en van de piazza's, zoals het Piazza Maggiore en het Piazza del Francia. Ook zijn er genoeg kerken in de buurt (Basilica Santa Maria dei Servi, Chiesa San Goivanni in Monte, Basilica di San Giacomo Maggiore, Cattedrale Metropolitana di San Pietro).

Op het Piazza Maggiore mag je de Fontana del Nettuno niet overslaan. De beeldhouwer kreeg de opdracht om het geslacht van  Neptunus niet al te groot (lees: levensecht) te maken en verzon daarop een list. Als je rechts achter het beeld gaat staan in de juiste hoek, lijkt zijn duim uit zijn kruis te komen. Een grapje van de maker die niemand toentertijd opmerkte.

Tot slot, las je zin hebt om te dansen, ga dan aan het einde van de avond / begin van de nacht naar de Kinky Club, een club op 20 meter van de Twee Torens die daar al sinds 1958 zit, eerst als whiskybar onder de naam Whisky a Go Go, maar tegenwoordig als Kinky Club. Nu spelen er live bands of draaien er dj's en wordt alleen nog het aftershow-optreden van Jimmy Hendrix op 26 mei 1968 herinnerd. De Kinky Club, nur für die Name zullen we maar zeggen.

Birreria Populare
Birreria Populare
Birreria Popolare
Birreria Popolare