Birra Cerqua, Bologna

Onze waardering:

Translate:

Over Birra Cerqua

Het verhaal van Birra Cerqua is het verhaal zoals we dat van vele craft brouwerijen kennen. Je neemt wat vrienden, vier in dit geval, die samen weleens een biertje drinken. Eentje daarvan besluit zelf bier te brouwen, eerst als hobbybrouwer (home brewer) waarbij hij zijn vrienden als proefkonijn gebruikt. Dan komen ze na een jaar of vijf op het lumineuze idee om een brouwerij te beginnen, een brouwerijcafé in dit geval, want ja, het is wel zo fijn als je het brouwsel ook ter plekke kunt drinken. En zo opende Birra Cerqua in 2011 haar deuren.

Passie voor ambachtelijke bieren (birra artiginale), ook dat is niet vreemd. Wat wel aardig is, is dat Birra Cerqua een voorkeur heeft voor Engelse bierstijlen. Dat zie je niet zo vaak. De meeste craft brouwerijen richten zich op de Belgische en Duitse bierstijlen en dan vooral de Veramerikaanste varianten daarop. Ook hop is een passie, net als rockmuziek. En Birra Cerqua claimt de enige brewpub te zijn in het centrum van Bologna. Dat moet wel bijna waar zijn, wij hebben in ieder geval geen andere kunnen ontdekken tijdens onze strooptochten.

In het assortiment zijn de volgende bieren te vinden: PorQUA (porter, 6,5%), Q-Ale (blonde ale, 5,2%), Four Hops (Citra, Cascade, Amarillo en Simcoe, 6,5% ,en zeker geen IPA), Madre Cerqua (Belgisch witbier, 5,4%, met witte peper en roze Himalaya zout), CROM (bruin bier volgens oud-Engels recept, 5,8%), Desert Sun (blonde ale, 5,2%), CerQuake III (bitter, 4,7%), Hirundo Galaxy (pale ale, 5,4%, met de Australische hopsoort Galaxy), Sweet Hop (amber ale, 5,4%), Sentenza (met dryhopping, 5,5%), Lu.Bo (Luppolo Bolognese, dus hop uit de stad, 5,6%), DW (Dunkel Weizen, 5,6%), Birra di Natale (winterbier, 6,0%) en tenslotte Novecento (APA, 5,1%).

Wij dronken er een Hirundo Galaxy (pale ale, 5,4%), een Prenzlauer Berg (Sour - Fruited Berliner Weisse) van Pöhjala uit Tallinn (Estland) en een Orange Bock (Bock - Doppebock, 7,0%) van Birrificio Rurale uit Desio (MB, Italië).

Adres: Via Broccaindosso, 5c, 40125 Bologna BO, Italië, website

 

In de buurt

Birra Cerqua ligt iets (circa 800 meter) ten oosten van het centrum van de stad. Vanaf de Le Due Torre (de twee torens) loop je de Via Maggiore in en ga je na 700 meter linksaf de Via Broccaindosso in. Na 100 meter vind je aan je rechterhand Birra Cerqua. Met de openingstijden nemen ze het niet zo nauw. Toen wij er waren, een kwartier na openingstijd, stond de dame nog haar terras uit te pakken. Dus gingen we eerst hapje eten, om daarna af te borrelen bij Birra Cerqua.

In de omgeving is genoeg te doen en te zien. Een paar tips: de Porta Maggiore (nu bekend als Porta Mazzini, was het belangrijkste oostelijke portaal van de voormalige middeleeuwse muren van de stad Bologna), het Palazzo Hercolani (voormalig paleis en nu dienstdoende als kantoor voor de afdeling Politicologie van de Universiteit van Bologna), museum Casa di Giorgio Morandi (moderne kunst en onderdeel van Mambo Bologna) en literair museum Casa Carducci (gewijd aan de dichter Carducci).