Split Shop, Bologna

Onze waardering:

Over de Split Shop

Voordat we het gaan hebben over de Split Shop, eerst even dit. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Hoe genderneutraal we ook maar moeten of kunnen zijn, mannen en vrouwen en alles wat daar tussen of buiten valt zijn gelijk, maar wel verschillend. Kortom, vrouwen houden van shoppen en mannen niet. Dat is misschien wat boud gezegd, maar er zit een algemene kern van waarheid in. Winkels, en vooral kleding- en schoenenwinkels snappen dat niet. Zij zijn volledig ingericht op de vrouw. Zo moet je bijvoorbeeld als man in een winkel altijd naar de bovenste verdieping of ergens diep in de kelder, of er is helemaal geen mannenafdeling. Dat kan ook. Mannen zijn ook veel sneller klaar dan vrouwen met winkelen. En ze vervelen zich dus te pletter als ze op hun vrouwen moeten gaan staan wachten. Daarom staan mannen ook vaak buiten te wachten. Dat beeld kent iedereen wel. We zijn dus bij het kernpunt aanbeland: winkels snappen niet dat je de man iets moet bieden: een plek om te zitten, een plek om iets anders te doen (een tijdschrift lezen of zijn telefoon te checken) en een plek om een kop koffie te drinken of ja, in het meest ideale geval een goed glas bier. Dat is in het belang van de winkel, want de man kan de aankoop van de vrouw maken of breken. Een verveelde of vermoeide man zal sneller geneigd om het jurkje, het rokje, het truitje of het paar schoenen af te keuren met een chagrijnige blik. Weg aankoop!

De Split Shop in Bologna heeft dat goed begrepen. Hier biedt een warrige jongeman met dito warrig haar een vrij briljant split concept: een vintage kledingshop (de vintage mrkt) en bierwinkel met heel hipperdepip craft bier (de beer shop). En dus deed Follow the Beer heel genderpartijdig en rolpatronenbevestigend - wij zijn immers nooit Zwitserland - wat mannen en vrouwen op de hele wereld doen. De vrouw (de internationaal biersommelière) shopte en de man (weet ook wel iets van bier) wachtte geduldig, maar ditmaal met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht, want hij kon zitten en een goed glas bier drinken. Dat mag in Italië gewoon, je mag het bier niet alleen kopen, maar ook ter plekke opdrinken, alleen dan wel in een plastic glas. Italië, soms, heel soms, liggen ze zelfs mijlenver voor op ons.

Adres: Via Rialto, 6a, 40124 Bologna BO, Italië, website

In de buurt

Het was te danken aan de bella ragazza met de neusbel van La Ragazza Con La Valigia dat wij überhaupt de Split Shop vonden. Zij zei  doodleuk tegen ons dat ze met ons mee naar huis wilde, waar haar enigszins beteuterd kijkend vriendje bij stond, maar zij wees ook ons op de 7 alternative secrets van Bologna, nog onbekende en beminde plekken in de stad die in tegenstelling tot de gewone 7 secrets van Bologna nog nauwelijks zijn platgetreden door hordes toeristen die worden uitgekotst door Hop-on-hop-off-bussen. Alle credits voor haar en haar winkel dus. We hebben haar niet mee naar huis genomen, dus als je haar wilt zien, ga dan naar de Via de' Castagnoli 5A en bezoek haar winkeltje. Wij kozen 1 van de 7 alternatieve secrets, de Serre dei Giardini Margherita, waar we water dronken en liepen op de terugweg naar de stad toevallig langs de Split Shop.

Hoewel de Split Shop iets van het centrum af ligt, is er in deze buurt genoeg te beleven en te zien. Een paar voorbeelden: het Museo Tattile Anteros, het Museo Mario Nanni Virgola, het Palazzo Ruini, de Sorbetteria Castiglioni, het Teatro Duso, de Basilica di San Domenico, de Porta Castiglioni, het Palazzo Lucchini poi Zambeccari, de Chiesa San Giovanni in Monte, het Casa Malvezzi en de Basilica Santa Maria dei Servi.