Beershop Il Pretesto, Bologna

Il Pretesto

Onze waardering:

Translate:

Over Il Pretesto

Het gebeurt niet vaak, maar soms kunnen we onze passie voor bier niet beter onder woorden brengen dan hetgeen al geschreven is. Neem bijvoorbeeld onze 'vriend voor het leven', de eigenaar van Il Pretesto (letterlijk: de verontschuldiging), een beershop waar je ook gewoon het bier, weliswaar in plastic glazen, mag proeven en drinken. Hoog tijd dat dat in Nederland ook gewoon mag! Maar dat is er weer een ander punt. Het gaat hier om: zoals hij zijn passie voor bier beleeft en alles er om heen, zo voelen wij dat ook. Daarom dit citaat over zijn passie voor bier en zijn mening over de craft beer wereld.

In 2009 ging ik een Romagna-bierwinkel binnen, keek naar de schappen met bier en wierp me op een Liberty Ale. Ik herinnerde me dat ik het een paar jaar eerder in San Francisco had gedronken, maar niet dat het zo goed was. Dezelfde avond bevond ik me in een pub voor een pint commercieel bier, me afvragend waarom ik dat product moest drinken, vol met kooldioxide en met een smaak en aroma vergelijkbaar met die van een matras. Mijn gehemelte had al begrepen wat het antwoord was.

Sinds die dag heb ik vele, vele bieren van veel verschillende herkomst geprobeerd - België, Duitsland, Noord-Europa, maar ook de VS, Australië, Nieuw-Zeeland. Ik ging een wereld van passie, hart, gezonde ingrediënten en mensen binnen die, in plaats van verantwoording af te leggen, hun cultuur, hun wereld en hun verlangens onder ogen zien. Een wereld niet van antwoorden, maar van vragen: wat kan ik aan dit bier toevoegen om het beter te maken? Wat drinken mensen graag van hart, eerlijk, eenvoudig? Hoe kan ik een gehemelte, een tong vangen?

Nadat ik was afgestudeerd, besloot ik mezelf met lichaam en ziel te wijden aan dit product, dat veel geschiedenis bevat: het lijkt erop dat bier - of beter, gefermenteerde mout - een van de eerste drankjes was die verband hield met de dagelijkse aspecten van primitieve culturen, de religie, feest, ritualiteit en ... nietsdoen. Het is een theorie dat een van de redenen waarom nomadische populaties sedentair werden, juist de teelt van gerst was, die eiwitinname en vreugde in de ziel verzekerde.

Ik ontdekte dat ik niet alleen was. Veel, meer en meer mensen hebben zich gerealiseerd dat het echte bier iets anders is: het heeft karakter, het verleidt je, dan verlaat het je, het knuffelt je en even later schudt het je bij de schouders. De ene dag smelt je van hetzelfde bier, de volgende dag walgt je er van. En soms word je verliefd op een bier, zoals je dat wordt op mensen.

Ik hou echt van bitter bier. Maar ik negeer het verboden terrein, de experimenten, de extreme kruispunten die de markt biedt. Ons bierassortiment omvat de klassieke Belgische, de Engelse Ales, de Duitse, maar ook bier uit Denemarken, Nederland, Amerika. De laatste tijd hebben we Nieuw-Zeeland in handen kunnen krijgen en ... Alaskan bier! Zoals je kunt zien, is bier een passie in elke uithoek van de wereld, maar ik ben er ook van overtuigd dat ambachtelijk bier, althans gemiddeld, niet veel moet kosten. Daarom probeer ik me altijd een klant te voelen in mijn winkeltje, en ik vraag me af: zou je dit bier voor deze prijs kopen? Dit leidt me tot zeer moeilijke en beslissende keuzes, waarvan we hopen dat ze, vooral dankzij u, onze filosofie in staat zullen stellen om te slagen en uit te breiden.

The Pretesto is, zoals de naam al doet vermoeden, een excuus om samen te zijn, te praten over bier, maar ook over cinema, muziek, kunst ...

Adres: Via Riva di Reno, Bologna, Italië, website

Back at Il Pretesto (2021)

Il Pretesto
Il Pretesto
Il Pretesto
Il Pretesto

In de buurt

Il Pretesto ligt op ongeveer één kilometer lopen van het Piazza Maggiore, het centrale, maar bovenal drukke en toeristische plein van Bologna, en Le Due Torri, de twee torens waarvan er eentje nog schever staat dan zijn veel beroemdere broertje in Pisa. Die toeristische hotspots waar de verschrikkelijke hop on-hop off bussen af en aan rijden, mijden we dus, want wij zijn Follow the Beer.

In de directe omgeving van Il Pretesto is genoeg te beleven. Het barst hier letterlijk uit zijn voegen van de leuke winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Zonder volledig te kunnen of willen zijn (we verontschuldigen ons niet), geven we een paar tips: Parco 11 Settembre 2001 (park), Canale di Reno (historisch herkenningspunt), Raccolta Lercaro (moderne kunst), Michelemma' (pizzeria), Tavola Calda American Bar (koffie), Da Bertino Bologna (restaurant), Viart Studio Bologna (museum), La Borbonica (espressobar), Sotoportego Bacaro Bolognese (bar) en tenslotte Il Punto (bierbar). Maar er is nog veel meer te ontdekken....

Il Pretesto
Il Pretesto
Il Pretesto
Il Pretesto