LOrtica Birreria Enoteca, Bologna

Onze waardering:

Translate:

Over LOrtica

Er zijn maar weinig cafés in Bologna waar je de ruimte hebt. De meeste cafés en barretjes dwingen je om te ellebogen en technieken en strategieën te bedenken om een bestelling te plaatsen bij de immer drukke barmannen en barvrouwen. Een bier bestellen is dan ook vaak een nachtmerrie. Lortica Enoteca Birreria is een uitzondering hierop met zijn ruime grote café (birreria), gekleurde muren en comfortabele ronde tafels. En toch is het hier altijd druk. Dit komt vooral door de zorgvuldige samengestelde drankkaart met bier, wijn en sterke drank, bijna allemaal lokaal of biologisch. LOrtica was de eerste spot in de stad die ambachtelijke bieren (birra artiginale) van kleine brouwerijen op de kaart zette. En dat tegen een prijs die weliswaar iets hoger is dan het gemiddelde, maar toch nog steeds betaalbaar. LOrtica is een zeer ontspannen en comfortabele plek voor een aperatief of een digestief, of gewoon om een goed glas bier te drinken. 

Het bierassortiment wisselt continu. Toen Follow the Beer er was, stonden de volgende bieren op de tap: de Birra Madre (sour, 4,8%) van Birrificio Menaresta uit Carate Brianza MB, de Lattex+ (witbier, 4,5%) van Retorto Birrificio Artiginale uit Piacenza, de Serial Keller (Kellerbier, 4,6%) van Birrificio Lariano uit Sirone LC, de Blueroom (Berliner Weisse al Mirtillo, 4,5%) van Piccolo Birrificio Clandestino uit Livorno LI, de Resident Evil (Belgisch strong ale, 10,0%) van Extraomnes uit Marnate VA, de Statale 52 (APA, 6,0%) van wederom Birrificio Lariano en de Utopia (saison, 5,5%) van Birrificio Vecchia Orsa uit San Giovanni in Persiceto BO.

Follow the Beer dronk hier een Resident Evil (omdat het later op de avond was en gewoon omdat het kon) en een Blue Room met Mirtillo, die we in Nederland gewoon kennen onder de naam blauwe bosbes. We hebben het hier over de Vaccinium myrtillus en niet over de Vaccinium corymbosum, de blauwe bes die op grote schaal commerciaal wordt geteeld en voor veel te hoge prijzen in de supermarkten wordt verkocht. De blauwe bosbes wordt niet commercieel geteeld vanwege een moeilijke vermeerdering en relatief lage opbrengst. Het wordt voor commerciële doeleinden wel in het wild verzameld en verkocht.

Nog een paar trivia: het Belgische plaatsje Vielsalm noemt zich "La capitale des Myrtilles" vanwege de grote aanwezigheid van bosbessen in de bosrijke omgeving, en vanwege de bosbessenfeesten.

Adres: Via Mascarella, 26/B, 40126 Bologna BO, Italië, website

 

In de buurt

Voor tips in de buurt verwijzen wij naar de pagina van buurman Zapap Taproom. Daar staat al het een en ander aan tips. Het zou zonde zijn om dat hier te herhalen.