Zapap Taproom, Bologna

Onze waardering:

Translate:

Over Zapap Taproom

Het verhaal van Zapap begint niet op de Via Mascarella en ook met de Taproom. Zapap werd namelijk opgericht in 2013 als brouwerij (birrificio) met het idee om schoon, gebalanceerd, ambachtelijk bier te produceren. En daar voegen ze nog het volgende aan toe: ver van de mode van het moment. Waar dat precies betekent, wordt niet meteen duidelijk. Maar een brouwerij is het nog steeds. Maar de brouwerij bevindt zich niet in Bologna, maar in Castello di Serravalle in Valsamoggia. Tapap heeft een productiecapaciteit van ongeveer 150.000 liter bier per jaar en een bottellijn van 1.000 flessen per uur. De brouwerij is te bezoeken en heeft ook een proeflokaaltje.

Zapap heeft ook meerdere locaties in de stad, die allen verschillend zijn: Zapap Pratello in de geweldige Via del Pratello (ga hier zeker een keer heen als je Bologna bezoekt), Zapap Petroni in de Via Petroni, Zou-Zazap Officine Urbane in de Via Zago direct onder de Stalingradbrug en Zapap Taproom aan de Via Mascarella die wij bezochten. Tot slot is er nog de Zapap Magic Bus, een foodtruck die je kunt aantreffen op food- en beerfestivals.

Het isobare en koud gelagerde assortiment van Zapap bestaat onder meer uit de volgende bieren: Birra Bologna (pilsener, 4,3%), de Prodigy (hoppy pils, 6,0%), de Ch'Apa (pale ale, 4,9%), de Sick Boy (Columbus IPA, 6,8%) en de Selfish (American IPA, 7,5%).  Wij kozen voor de Ch'Apa (pale, 4,9%) en de Climax (farmhouse ale/saison, 5,5%). De avond was nog jong, het werd geen climax, het hoogtepunt lag die avond elders, maar de bieren van Zapap zijn inderdaad clean en gebalanceerd. Daar is geen woord aan gelogen!

Adres: Via Mascarella 34, 40126 Bologna BO, Italië, website

In de buurt

Zapap Taproom ligt ongeveer 400 meter naar het noorden lopen van Le Due Torri Garisenda e degli Asinelli in de studentenwijk Citta Universitaria. Dat is (bijna) vanzelfsprekend een levendige buurt met veel barretjes en restaurant, maar ook het wetenschapsmuseum Palazzo Poggi, het kunstmuseum Pinocateca Nazionale di Bologna, de Porta San Donata, het Teatro Comunale di Bologna en de Finestrella (een luikje op een brug dat open kan en je een adembenemend uitzicht geeft) zijn aardige tips.