Reims, Frankrijk

Translate:

Over Reims

Reims is een stad met ongeveer 180.000 inwoners in het noordoosten van Frankrijk, grof gezegd tussen Parijs en Luxemburg. Reims is een stad met een lange geschiedenis die beroemd staat om twee dingen: de kathedraal en de champagne. Verouderde namen zijn Riemen in het Nederlands en Rheims in het Frans. Thans wordt Reims door Nederlandstaligen meestal uitgesproken zoals het geschreven is. De Franse uitspraak is zoals een Fransman Rince zou zeggen.

De Kathedraal

De Cathédrale Notre-Dame de Reims stamt uit de 13e eeuw en is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk. De kathedraal is historisch van belang omdat hier de koningen van Frankrijk werden gekroond en de episode met Jeanne d'Arc zich hier afspeelde. Het aantal beelden dat deze kathedraal siert is groter dan bij enige andere Europese kathedraal. Deze beeldhouwwerken worden beschouwd als een belangrijk voorbeeld van middeleeuwse beeldhouwkunst. Het centrale portaal aan de westgevel is gewijd aan de maagd Maria. Vooral het beeld van de "Engel met de glimlach" is beroemd; het is het symbool geworden van de stad Reims. Door zijn architectuur en zijn 2303 beelden werd de kathedraal, samen met het voormalige klooster van Saint-Remi en het paleis van Tau, in 1991 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Champagne

Wie aan Reims denkt, denkt al snel automatisch aan champagne. Terecht. Reims wordt vaak de hoofdstad van de champagne genoemd, hoewel de stad die titel eigenlijk moet delen met het nabijgelegen Epernay. In Reims liggen de grote, bekendere Champagnehuizen zoals Taittinger, Pommery en Mumm, maar ook Lansom, Charles de Cazanove, Palmer & Co, G.H. Martel & Co, Champagne Vranken, Luc Mérat, Trichet-Lorain, Bergeronneau-Marion, Cuperly, en ga zo maar door. In en rondom Epernay vind je vele Champagnehuizen, klein en groot. Epernay is een klein stadje met een paar restaurantjes. Daarentegen vind je hier aan de prestigieuze Avenue de Champagne vele andere, kleinere en onbekende Champagnehuizen.

Bier

Noord-Frankrijk is van oudsher een bierstreek. De geografische ligging en de aanwezigheid van de nodige grondstoffen (water, graan, gerst, hop) maken dat bier al sinds de middeleeuwen een hier een streekproduct is. Aan het begin van de 20e eeuw telde Noord-Frankrijk wel 2.000 kleine brouwerijen.

3 Brasseurs, Reims

L' Antirouille, Reims

Pub L'Escale, Reims