Stoked Zoigl in Den Haag

Stoked! Beer uit het Noordhollandse Bergen heeft de Zoigl-handschoen opgepakt en deze opgehangen bij De Paas in Den Haag. Omdat Follow the Beer één van de weinigen (misschien, mimsschien zelfs de enige) in de bierwereld is die ook daadwerkelijk het Zoigl-gebied heeft bezocht, werden we -beStoked! en dronken we samen een Zoigl op de boot van De Paas.

Stoked! Beer is geen Kommunbrauerei zoals we die uit het Zoigl-gebied uit het Duitse Oberpfalz kennen, maar die brouwerijhuurder die in 2021 is gestart. Het brouwlab staat in Bergen, maar het bier wordt elders gebrouwen en Stoked! heeft grote ambities (eigen brouwketels). Brouwmeester Dustin heeft brouwervaring opgedaan in Vietnam waar hij zijn eigen bar runde en de Unfiltered Lager ontwikkelde. En daar zijn meteen bij een van de bijzonderheden van Stoked! Beer: ze leggen zich toe op het brouwen van ondergisterende bieren (zoals Bierverbond uit IJmuiden).

Het Zoigl-bier van Stoked! Beer (6,5%) is gebrouwen met Duitse gerst en edele hoppen met een medium body die volgens de brouwers zelf schommelt tussen een Helles en een Märzen. Deze Zoigl heeft echter ook een subtiele, maar overduidelijke rooksmaak en is beslist niet Ungespundetes, zoals de Zoigl-brouwers wel plachten te doen. Follow the Beer is verzot op Rauchbier, dus ons zul je hier niet over horen klagen.

En omdat Zoigl-bier geen bierstijl is, maar des te meer cultureel erfgoed waarbij het gemeenschapsgevoel voorop staat, dankt de Stoked! Zoigl vooral zijn naam aan het Zoigl-teken dat aan de gevel wordt gehangen ten teken dat er weer Zoigl-bier is en dat je dit vooral samen moet drinken. Get Stoked! Be Stoked! Follow the Beer!

 

Geplaatst in Nieuws.