De Paas, Den Haag

Over De Paas

Op de luifel staat het groots aangekondigd: Bierspeciaalcafé De Paas, 165 bieren op fles, 11 bieren van het vat en 25 jenevers. Maar dat is eigenlijk niet nodig, want De Paas is een begrip in Den Haag. Al sinds 1973 is De Paas hier gevestigd. De aantallen kloppen ook niet meer. Inmiddels zijn er volgens de laatste telling 176 bieren op fles, 13 bieren van het vat en 31 jenevers uit Nederland en België.

Deze oudgediende in de Haagse bierscene is lid van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT), een club van ongeveer 40 biercafés. Regelmatig is er livemuziek met jazz, wereldmuziek, soul en andere vormen. In de zomer kun je buiten zitten op de terrasboot op de gracht voor het café. De drankkaart is zeer uitgebreid met diverse wijnen, likeuren, jenevers en whiskys. Maar het belangrijkste blijft de uitgebreide bierkaart die wordt omschreven in een heus bierboek.

Wij dronken er een Saison Nouvelle (7%) van de Bronckhorster Brewing Company uit Rha en een Enjoy The Ride (Traditional ale met Engelse hoppen en klaproosblaadjes) van Jopen uit Haarlem. Dit laatste bier werd gebrouwen voor de gelijknamige stichting die werd opgericht door Tim Nouws en Bregje Peeters, die beiden op jonge leeftijd te maken kregen met kanker. Bregje overleed begin 2016 aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, maar Tim strijdt door. Enjoy the ride betekent letterlijk Geniet van de tocht, maar ook Geniet van het leven of Vier het leven. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Tegenkracht.

Adres: Dunne Bierkade 16a, 2512 BC Den Haag, website

In de buurt

De Dunne Bierkade ligt zich tussen de stationsbuurt van Den Haag Hollands Spoor en het centrum. Hier bevind je je op historische biergronden. Omdat Den Haag in de 17e eeuw geen stadsrechten had, mocht er geen bier in de stad worden gebrouwen en werd het bier uit - met name -  Delft aangevoerd aan de Bierkade en de Dunne Bierkade, die in het verlengde van de Bierkade ligt. Hier werd het bier gelost en verhandeld, maar ook de accijnsafdracht geregeld.De Dunne Bierkade verwijst naar het 'dunne' of 'lichte' bier dat hier aan land kwam.

Aan deze kades vind je nog veel verwijzingen naar bier, zoals de Kranestraat die verwijst naar de Blauwe Kraan die vroeger aan de gracht stond, en de Bierstraat die de verbinding vormt met de Amsterdamse Veerstraat, vroeger een gracht die de verbinding met Amsterdam vormde. Hier rolden de biertonnen daadwerkelijk over straat, waarna ze werden opgeslagen. Ook woonden hier veel beroemdheden of latere beroemdheden, zoals Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen en werd Godfried Bomans hier geboren.

Verder vertrekken vanaf de Bierkade de rondvaartboten voor een tocht over de grachten van Den Haag. Vanwege de lage bruggen zijn dit onoverdekte platte schuiten. Vanaf het Zieken vertrekken de overdekte rondvaartboten die tot in Scheveningen komen. Aan de Bierkade, de Dunne Bierkade, Groenewegje en wagenstraat zijn veel cafés en restaurants gevestigd.