De echte Zoigl gaat niet om de ster

Zoigl is de Heilige Graal voor iedere bierliefhebber en voor iedereen die zich bierkenner denkt te mogen noemen. Vergeet het trappistenbier (die monniken sterven toch zo langzamerhand uit), vergeet de Belgische Oude Geuzes en Oude Krieken, vergeet de Amerikaanse IPA's, vergeet de Engelse stouts of porters en vergeet vooral alle craft beer rubbish die altijd maar weer 'imperial' zijn, of  'triple dry hopped', of 'ge-barrel-aged' zijn op één of ander wijn- of whisky-vat. De Echter Zoigl is het enige dat telt: dat moet je gedronken hebben, daar moet je geweest zijn, dat moet je doorleefd hebben.

Wat is dan een Echter Zoigl? Een Echter Zoigl voldoet aan de volgende drie elementen (en deze staan niet in willekeurige volgorde):

  1. Het wordt gebrouwen in een Kommunbrauhaus. Dat is een gemeenschappelijke brouwhuis waarin verschillende inwoners van de stad of het dorp een aandeel hebben en per toerbeurt gebruik mogen maken van de brouwinstallatie. Dit is de kern van het Zoigl-bier: je doet het samen, je investeert samen in het Kommunbrauhaus en je betaalt zogenaamd Kesselgeld voor de exploitatie en onderhoud;
  2. Het is een ondergistend bier dat op traditionele wijze wordt gebrouwen. Wat dat 'traditioneel' inhoudt, is verder niet vastgelegd, maar het komt in de praktijk neer op: Volgens het Reinheitsgebot (geen kruiden of andere toevoegingen), hmatig gehopt met edele hopsoorten en ongefilterd. Een Zoigl-bier komt in daarmee in de buurt van een Kellerbier of een Zwickl-bier;
  3. Tot slot,  de Zoigl-ster. Als het bier klaar is en wordt geschonken, hangt de brouwer een Zoigl-ster aan zijn Zoigl-Stube ten teken dat het verse Zoigl-bier beschikbaar is. Daar wordt jaarlijks een schema voor opgesteld zodat de brouwers elkaar niet in de wielen rijden. De andere Zoigl-Stubes schenken dan Zoigl-bier van grotere, commerciële brouwerijen (geen Echter Zoigl dus).

De Heilige Graal van de Kommunbrauhausen kun je nog vinden in de volgende vijf Beierse dorpen: Eslarn, Falkenberg, Mitterteich, Neuhaus en Windischeschenbach. Samenvattend: het systeem van het Kommunbrauhaus is verreweg het belangrijkst, dan komt het soort bier (ondergistend en traditioneel) en tot slot de Zoigl-ster als teken waar het verse Zoigl-bier gebrouwen volgens het systeem van de Kommunbrauhausen verkrijgbaar is. Niets meer en niets minder.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , , .