Huppel The Pub

Over Huppel The Pub

Ja uhm ja, dit is natuurlijk het moeilijkste stukje dat we ooit hebben geschreven. Wat moet je immers schrijven over je eigen stamkroeg? Dat dit het beste café van Nederland is? Volgens sommige lijstjes wel, maar daar geloven wij niet in, dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. Wij wisten namelijk allang dat ze goed waren. Dat wisten al na het eerste bezoek jaren geleden. 'Hier komen we nog vaak terug', zeiden we tegen elkaar. En inmiddels is De Huppel verworden tot onze tweede huiskamer, zoals dat ooit proeflokaal Arendsnest en daarna cluphuis In de Wildeman in Amsterdam dat waren.

Dat het voelt als onze 2e huiskamer maakt ons week en kritiekloos (we houden van jullie Jeroen, Eline, Roelof, Geus en de andere leuke dames en heren achter de bar), maar goed, we typen gewoon door met dit stukje. We moeten wel, want zonder De Huppel is er geen Follow the Beer. Alles klopt hier: het interieur, de muziek, de worsten aan het plafond, de nootjes, de tosti's, het bier, de bediening. In de wintermaanden is er de soepzondag en op maandag mag je je eigen plaatsen meenemen die dan worden gedraaid. Zelfs de prijzen die je moet betalen zijn dik in orde en niet zoals ze dat in Rotterdam noemen 'tering hoog'. Zelfs een bezoek aan het toilet is een belevenis: via de Braakweg gaan de mannen naar de Kerels en de vrouwen naar de Meiden.

Met meer dan 150 whisky's boven de bar is De Huppel eigenlijk meer een whiskybar dan een biercafé, maar ook op de bierkaart is genoeg te beleven. Van de 8 tappunten zijn er 2 vaste plekken gereserveerd voor pils (Heineken en Brand), een Haagse gewoonte die we nog niet kenden, en 3 vaste tappunten voor respectievelijk Paulaner Weissbier, Brugs Zot en het eigen huisbier, de Huppale, een frisse APA die wordt gebrouwen bij Kompaan. De overige 3 taps zijn wisseltaps. Op de flessenkaart staan meer dan 50 bieren, waarvan de meesten vast (mix van Nederland en België en traditioneel en craft bier) en 5 wisselflessen, waarvan 1 is gereserveerd voor een growler van Free Beer. Onze favorieten: Orval (die zowel gekoeld als van de plank te verkrijgen is, wel lief vragen aan de barman), de Zeezuiper (Scheldebrouwerij) en de Prior (Haagsche Broeder).

Wat moeten we nou in vredesnaam zeggen over de Huppel? We hebben niets meer te wensen. Verander maar niets, blijf altijd maar hetzelfde. Een vaste waarde, een huiskamer waar je tot jezelf komt. Ach tot nog twee dingen: meer wisselen en meer sours op de kaart graag, maar dat laatste is ook omdat we ons hebben dit jaar de sours te gaan proppen.

Adres: Oude Molstraat 21, 2513 BA Den Haag, website

In de buurt

Vergeet de Dennenweg, sla geen acht op het Noordeinde, laat de Grote Markt links liggen en sla vooral ook het Spui, het Plein en Lange Poten maar over. De Oude Molstraat, of eigenlijk het gebied tussen Prinsenstraat,Molenstraat, Noordeinde en Papestraat/Nobelstraat waarvan de Oude Molstraat het kloppend hart vormt,  is gewoon het leukste plekje van Den Haag. Hier vind je de leukste barretjes, de leukste restaurantjes en de leukste winkeltjes. In willekeurige volgorde noemen we een paar hoogtepunten.

In de Oude Molstraat: het naast De Huppel gelegen Café Momfer De Mol,  het tegenover gelegen eetcafé Le Café, het winkeltje van het klooster van de Broeders van St. Jan waar ook de Haagsche Broeders hun fantastische bieren maken,  bakkerij/banketbakkerij/broodjeszaak 't Bakkertje, het Franse restaurant Pastis en café De Oude Mol.

In De Molenstraat: het tweehandskledingwinkeltje Just - Used treasures, kledingwinkel Mevrouw Adriaanse, antiekwinkel Prentenkabinet Den Haag, Emma Jewels & Strass, Italiaans restaurant Made in Sud, specialist in Perziche tapijten en kleden Meden & Perzen en Brasserie 't Ogenblik.

Als je beurs gevuld dik gevuld is, kun je ook vermaken op het Noordeinde met zijn dure merkenwinkels. Wij hebben er eigenlijk maar één tip: Café De Steegh (vroeger bekend als De Pijpela). Hier kunnen nachtbrakers nog diep in de nacht terecht.

In de Papestraat: frietkot 't Kleinste Winkeltje waar je beste friet van de stad kunt kopen, wijnhandel/liquor store De Filosoof die tegenwoordig ook wat leuke bieren verkoopt, het winkeltje WiezeWasjes, biercafé De Hoppzak (jaja we komen er aan) en muziekcafé De Paap.

En tenslotte in de Prinsestraat: het Korzo Theater, health food restaurant Ohana Poké & More,  Japans eten bij Oni Japanese Dining, espressobar Espresso Perfetto (dat zullen we nog wel eens zien), Fearless Tattoo, Piercings & Vintage Guitars, Eritrees restaurant Mogogo, Brody's American Taphouse en het bierwinkeltje Free Beer waar je ook je growlers kunt kopen.