Haagsche Broeder, Den Haag

Onze waardering:

Translate:

Nieuws - december 2022

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het in december 2022 dan zo ver: Haagsche Broeder opende haar deuren van haar proeflokaal. Een soft opening welteverstaan, voorlopig op vrijdag en zaterdag van 14:00 uur tot 19:00 uur. Het proeflokaal is gevestigd op het Noordeinde 15a, waar vroeger de roemruchte Sociëteit De Pijpela was gevestigd, een nachtcafé waar je tot 's ochtends je ding kon doen, maar waar nu God dus zijn intrede heeft gedaan. In den Heer of van God los, dat is de vraag, maar ga vooral hier een Johannieter kloosterbier drinken.

Van God los of vol van Haagsche Broederliefde?

gaat het bij Haagsche Broeder om twee brouwbroeders, Kees en Jelger, die van hun hobby - het brouwen van bier - een iets grotere hobby hebben gemaakt? Of gaat Haagsche Broeder om Haagse Broeders van Sint-Jan die bier brouwen? Is Haagsche Broeder van God los of is God vol van Haagsche Broederliefde? Het antwoord: alledrie zijn waar. Haagsche Broeder is een ieniemienie-microbrouwerij die zijn bieren binnen de muren van een klooster brouwt: het Willibrordushuis in het centrum van Den Haag waar sinds 2012 de broeders van Sint-Jan en hun priorij zijn gehuisvest.

Het Willibrordushuis heeft een eeuwenlange religieuze geschiedenis. De oudste delen van het complex dateren uit de 17e eeuw, maar zijn huidige omvang en uiterlijk kreeg het door talrijke verbouwingen en uitbreidingen. Hiertoe behoort een kapel, de Sint-Jacobusparochie, die drie eeuwen lang dienst deed als schuilkerk in de periode dat Rooms-Katholieken hun geloof niet openlijk mochten uitoefenen van de machtige Protestanten. In 1842 namen de Zusters van Liefde uit Tilburg het klooster in gebruik, van waaruit zij 150 jaar lang onderdak bood aan een kleine 100 Zusters die zorgdroegen voor kleuter- en basisscholen in Den Haag.  In 1988 nam de Willibrordusgemeenschap, het kloosters over en vormden het om tot een huis van gebed en evangelisatie.

Sinds 2012 hebben de Broeders van Sint Jan er hun priorij gevestigd. Deze Broeders vormen een religieuze familie binnen de katholieke kerk. Dit broederschap is vernoemd naar de apostel Johannes en leeft volgens strenge kloostergeloften, waaronder het afstand doen van al hun aardse bezittingen en het dienen van Jezus Christus. Niemand kan twee meesters dienen (Jezus en Mammon), stellen zij. De broeders dragen allen, 5 in getal volgens de website, een grijs habijt en zo kan het gebeuren dat je in een nabijgelegen café je biertje drinkt, terwijl naast je een Broeder in een habijt hetzelfde doet (nee, het is geen vrijgezellenparty). Het fundament van de theologische vorming van de broeders is de wetenschappelijk theologische arbeid van Thomas van Aquino, die op zijn beurt inspiratie vond bij Aristoteles.

Adres: Oude Molstraat 35, 2513 BA Den Haag, website

Het verhaal van de twee brouwbroeders - Jelger en Kees - is veel simpeler dan die van de Broeders van Sint Jan. Zij zijn veel aardser, lopen niet in een habijt rond (waarom niet eigenlijk?) en brouwen hun bier op echt ambachtelijke, bijna heilige wijze. Bij Haagsche Broeder vind je geen moderne computergestuurde brouwinstallatie zoals bij de meeste brouwerijen die zich vol dédain craft brewers noemen, maar eigenlijk helemaal niet zo craft zijn. Nee, bij Haagsche Broeder roeren ze nog letterlijk in potten en pannen en doen ze de vergisting en de lagering in plastic tonnen die veel amateurbrouwers wel zullen herkennen. En nog belangrijker: daar komt verdomd (excusez le mot) lekker bier uit. Je zou er bijna van gaan geloven!

Met dank aan café Huppel The Pub, die zijn 40-jarig bestaan vierde, mochten we aan de hand van de brouwbroeders een kijkje nemen bij Haagsche Broeder. Normaliter doen ze geen rondleidingen (waarom niet eigenlijk?) en kun je alleen in de winkel of enkele cafés terecht om het bier te kopen. Tijdens de afsluitende proeverij bij buurman Huppel the Pub kregen we de volgende bieren te proeven: Postulant (sour/Berliner Weisse, 4,5%), Novice (saison/farmhouse ale, 7%), Johannes (2014, winter ale, 9,5%), Prior (Baltic porter, 8,5%, barrel aged) en Vicaris (barley wine, 10,5%).

In de buurt

Het klooster van de Broeders van Sint-Jan en de kloosterbrouwerij Haagsche Broeder zijn gevestigd in de Oude Molstraat, één van de leukste straatjes, zo niet het leukste straatje, in het centrum van Den Haag. Hier vind je allemaal leuke restaurants, cafés en winkels. Wat te denken bijvoorbeeld van café Huppel the Pub (whisky en bier), café Momfer De Mol, Le Café (eetcafé), Boulangerie Michel (bakker), Bitter Sweetz (glutenvrij restaurant), proeflokaal Het Gulle Gasthuys, het Thee Tentje, café De Oude Mol, The Bodywear Store (lingerie) en Pastis (frans restaurant)