Hoppzak, Den Haag

Onze waardering:

Over de Hoppzak

Bierspeciaalcafé Hoppzak opende nog niet zo lang geleden haar deuren de Papestraat en heeft haar plek inmiddels in de Haagse bierwereld meer dan verworven. Dat kan ook niet anders met 15 bieren op tap, meer dan 170 bieren op fles en meer dan 80 malt whisky's, diverse gins, jenevers en eau de vies, live muziek en aardig en kundig personeel, en dan ook nog eens roots (geen Rootz) in De Paas, het oudste biercafé van de hofstad.

De Hoppzak is gewoon een aanwinst en Follow the Beer komt er graag.  Dat 'er graag komen' is een avontuur op zich, want de Hoppzak is gevestigd in een kelder en is alleen te bereiken via een smal en stijl trappetje waarvoor je wel stevig in je schoenen moet staan om die te beslechten. Eenmaal binnen waan je je van de wereld afgesneden. Het is een donker hol, dus meteen gezellig. Dag en nacht bestaan hier niet en dat is soms maar al te goed.

De taplijst dan. Vijf tappunten zijn er ingeruimd voor Gulpener, de vrije brouwer. Zo was er tijdens ons laatste bezoek plek voor Gulpener Ur-Pilsner, Gulpener Ur-Hop, Gulpener Lentebock, de collab Spicy Roger en Chateau Neubourg pilsner, maar vaak genoeg staat de Gulpener Dort op de tap en daarmee is de Hoppzak één van de vaandeldragers van de Dutch Dort en een van de redenen waarom wij dit café zo graag bezoeken. De andere 10 taps zijn een mengeling van Belgisch middle of the road (zoals Filou, Carolus Classic, Delirium Tremens, Malheur) en wisselend Nederlands craft bier geweld. Denk aan brouwerij 't IJ (Duvel Moortgat), brouwerij De Molen (Bavaria), 't Uiltje en Sisters Brewery enzovoort. De flessenkaart met 170 bieren biedt een mengeling uit vooral Nederland en België en biedt voor elk wat wils. Misschien zouden er iets meer sours op mogen staan, maar ach, een kniesoor die zich daar aan stoort.

Adres: 26A Papestraat Den, 2513 AW Den Haag, website

In de buurt

De Hoppzal is gevestigd in de Papestraat, een zijstraat van de chique winkelstraat Noordeinde met halverwege het Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Willem Alexander en Maxima en de Oude Molstraat, waar je Huppel the Pub en Haagsche Broeder vindt. In de Papestraat zelf vind je leuke winkeltjes, boetiekjes en cafe's, zoals Muziekcafé De Paap en De Libertijn. Briljant is 't Kleinste Winkeltje, waar ze de beste patat van Den Haag en omstreken maken op een oppervlakte van minder dan 1 vierkante meter.

Andere tips in de buurt: het Binnenhof, het Buitenhof, de Gevangenpoort, de Plaats, het Prentenkabinet en de beroemde Passage. Genoeg te doen in de omgeving van de Hoppzak!