Fermento Food & Beer, Firenze

Onze waardering:

Over Fermento Food & Beer

Fermento Food & Beer een plek gewijd aan de wereld van craft bier en goed eten. Hier kun je vanaf de lunch terecht voor een goede hap, van zuurdesempizza's tot pasta's met klinkende namen als paccheri di Gragnano al ragù di bistecca, pappardelle trafilate in bronzo sulla lepre
en spaghetti di Gragnano, pomodoro, basilico, ‘nduja, stracciatella, maar ook salades en vleesgerechten
zoals bistecca alla griglia con insalata e patatine fritte, tagliata di manzo, costine di maiale affumicato alla birra e mele of stinco glassato alla stout.

In het uitgebreide bierassortiment vind je bieren als La Prima (IPA, 6,6%), Machete Double IPA (DIPA, 7,5%) en K24 (golden ale, 5,2%) van Fermento zelf, ViaEmilia (5,0%) en Verdi Imperial Stout (8,2%) van birrificio Del Ducato uit Soragna (PR), Steenbrugge Wit, Dubbel (7,0%) en Tripel (8,0%) uit België, Aktien Zwick'l Kellerbier (5,3%) van de Bayreuther Bierbrauerei uit Bayreuth (Duitsland) en Augustiner Edelstoff (5,6%) van Augustiner-Braue uit München (Duitsland) en nog veel meer van de fles of blik.

Wij dronken er een Divino Fermento (Grape ale, 8,5%) van Fermento zelf en een Verdi Imperial Stout van birrificio Del Ducato. Het is overigens niet bekend waar de eigen Fermento-bieren worden gebrouwen, maar het lijkt ons stug dat dit op de locatie zelf is. Maar goed, we hebben ook niet in de kelder of elders gekeken.

Adres: Via del Canto dei Nelli, 38, 50123 Firenze FI, Italië, website

In de buurt

Fermento Food & Beer ligt recht tegenover de Basilica di San Lorenzo, een 15e-eeuwse huiskerk van de Medici met de Cappelle Medice met graftombes van de machtige Toscaanse dynastie. Hier vind je ook de Sagrestia Vecchia en de Sagrestia Nuovo die werd ontworpen en gebouwd door Michelangelo in 1534.

De basiliek is gebouwd op de plek waar rond het jaar 380 al een kerkgebouw stond. Om de kerk te kunnen bouwen werd er in 1418 een hele stadswijk afgebroken. De bouw begon rond het jaar 1420 naar een ontwerp van architect Brunelleschi, maar al snel kwam de bouw stil te liggen door financiële problemen. De familie De Medici's nam vervolgens de rol van geldschieter vervolgens over, waardoor de basiliek ging fungeren als hun familiekerk. Brunelleschi heeft zijn bouwwerk nooit af kunnen maken. Naar zijn ontwerp is de kerk in 1446 voltooid door Antonio Manetti. In 1516 vroeg paus Leo X aan Michelangelo om de gevel af te maken. Ondanks alle ontwerpen die Michelangelo maakte, is deze echter nog steeds onvoltooid. Er is een crypte onder de kerk, die niet publiekelijk toegankelijk is. Hier liggen onder andere Cosimo de Medici de Oude (1389-1464) en de kunstenaar Donatello (1386-1466) begraven.