PanicAle, Firenze

Onze waardering:

Over PanicAle

Eigenlijk is PanicAle meer een cocktailbar dan een bierspot. Deze superstylish bar is een juweeltje in een deel van de stad waar de hipsteradressen schaars zijn. PanicAle staat onder de locals nog steeds liefdevol bekend als Lo Sverso (de oorspronkelijke naam) en hier kun je terecht voor een vakkundig gemaakte cocktail die wordt gemixt met eigengemaakte siropen (probeer de basilicum), Maar de naam zegt het al, bij PanicAle kun je ook terecht voor een goed glas bier, birra artiginale welteverstaan. Ook de zelfgemaakte ginger ale is een aanrader. In de weekenden draaien dj's vaak hun deuntjes.

Op de tap vonden wij in willekeurige volgorde de volgende bieren: Speziator (8,5%, strong lager) van brauerei Riegele uit Augsburg (Duitsland), Stockholm Syndroma (9,5%, double IPA) van Kyssmeyer uit Odense (Denemarken), India PanicAle (6,2%, tuscan IPA) van birrificio Petrognola uit  Colognola (Italië), World Dream (7,5%, NEPILS) en B.I.W. (5,0%, Weizen), beiden van Birrificio Italiano uit Como (Italië), Økologisk (4,8%, pilsener) van Royal Unibrew uit Fakse (Denemarken) en Lambicus Blanche (4,5%) en Gueuze (5,0%) van Brouwerij Timmermans uit Itterbeek (België). Maar je kunt natuurlijk ook de koelkast gaan plunderen waar nog een selectie aan bier op fles en blik te vinden is.

Wij dronken een India PanicAle (zie hierboven) en een Stockholm Syndrome DIPA en constateerden dat we ons voor heel even gelukkig voelden. Geen paniek: dat was een kwestie van seconden en het was weer voorbij (Capita a volte di sentirsi per un minuto felici. Non fatevi cogliere dal panico: è questione di un attimo e passa, Gesualdo Bufalino, Italiaans schrijver, 1920-1996).

Adres: Via Panicale, 7/red, 50123 Firenze FI, Italië, geen website (en we doen niet aan Facebook natuurlijk)

In de buurt

Dat PanicAle aan de Via Panicale ligt, mag geen verrassing worden genoemd, dus niet in paniek raken als je PanicAle niet kunt vinden. Wij helpen je wel met een paar tips in de omgeving. Allereerst, PanicAle ligt recht tegenover de Mercato Centrale Firenze, een indoor markthal waar je best even naar binnen kunt lopen om de geuren en kleuren te ondergaan van de aangeboden waren: vis, vlees, groente, fruit en kruiden.

Als je de Via Panicale uitloopt en linksaf slaat bij de Via Faenza, stuit je na zo'n 20 meter op de Brewdog Pub Firenze. Ooit was dit een kleine craft brouwerij, maar inmiddels is Brewdog uitgegroeid tot een internationaal concern die tussen grote jongens. Van een kleine jongen tot The Man (Amerikaanse uitdrukking voor de overheid of een andere autoriteit met veel macht). Er zijn nu eenmaal mensen die zweren bij een PUNK IPA. Wij niet, dus wij lieten de zoveelste Brewdog Pub links liggen. Dat voegt voor ons niet zoveel toe.

Even verderop aan de Via del Canto dei Nelli vind je Fermento Food & Beer recht tegenover de Basilica di San Lorenzo, een 15e-eeuwse huiskerk van de Medici met de Cappelle Medicee met tombes van de machtige Toscaanse dynastie. Hier vind je ook de Sagrestia Vecchia en de Sagrestia Nuovo die werd ontworpen en gebouwd door Michelangelo in 1534.