Move On, Firenze

Onze waardering:

Over Move On, Italian Pub & Record Store

Follow the Beer heeft in haar bestaan al vreemde combinaties gezien, zoals Yoga & Beer en Beer & Vintage, maar deze kenden we nog niet: een combinatie van biercafé , restaurant en platenwinkel (vinyl). Bij Move On vind je deze combinatie en dat ook nog eens in hartje centrum van Firenze (zie in de buurt). Deze bierspot zou je aandacht niet trekken zonder de vinylplatenwinkel op de bovenverdieping (en wie is er nu geen liefhebber van muziek en van vinyl). Tel daar bij op dat Move On in het kloppend hart van Florence ligt en uitgebreid menu met eten heeft, naast een variëteit aan Italiaanse bieren van de tap.

De prijzen zijn binnen de norm als je je bedenkt dat de Move On zich op een meer dan bevoorrechte positie bevindt - dat wil zeggen, het kijkt uit over een van de belangrijkste monumenten van Florence: de Duomo, met de klokkentoren van Giotto (campanile) en de doopkapel (Battistero). Het uitzicht en de kwaliteit van de producten zijn een paar euro meer waard, zeker omdat wij deze monumenten verder links lieten liggen en overlieten aan de mainstream toerist. Het houten interieur, het hoffelijke vriendelijke personeel en de authentieke smaken van het eten en het bier maken van de Move On een parel van het historische centrum van Florence.

Voeg hier nog wat vintage-stijl shopping en het uitzicht op de kathedraal aan toe en je hebt het perfecte excuus om te stoppen voor een glas bier. Tot slot, Move On gaat al in de ochtend open, dit in tegenstelling tot de meeste andere birreria's en birrificio's in Firenze en Italië die meestal pas aan het einde van de middag hun deuren openen. Bij Move On kun je dus als dorstige reiziger al veel eerder terecht. Wij dronken hier een Birra Dolomiti Doppio Malto Chiara van Fabbrica di Pedavena uit Firenze zelf.

Adres: Piazza di San Giovanni, 1/R, 50123 Firenze FI, Italië, website

In de buurt

Als je Move On verlaat, loop je direct tegen het Battistero San Giovanni (Batteristerium) aan, de vrijstaande doopkapel aan de westkant van de Duomo (de Dom van Florence) dat werd gebouwd tussen 1059 en 1128. De binnen- en buitenkant van dit gebouw zijn bekleed met dunne platen marmer die een typische Florentijnse reactie vormen op de ornamenten van de klassieke Romeinse en Byzantijnse architectuur en staan in scherp contrast met de massieve, sculpturale vormen van de noordelijke romaanse architectuur van dezelfde tijd. Het Battistero behoort tot een stijl die de Toscaanse 'proto-renaissance' wordt genoemd, een voorloper op de Italiaanse Renaissance die in de 15de eeuw gestalte krijgt door Florentijnse architecten zoals Brunelleschi en Alberti.

Het Battistero staat enigszins in de schaduw van de Duomo (rechts), voluit de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, gebouwd in de 14e en 15e eeuw na Christus en het dominerende symbool van Firenze. Het is een van de grootste kathedralen van Europa. Naast de Duomo staat de campanile.  Tegenover de achterkant van de kerk ligt het Museo dell'Opera del Duomo. Het beschikt over diverse kunstschatten uit de kerk en de doopkapel zoals de originele deuren van de doopkapel, een Piéta gemaakt door Michelangelo en enkele prominente werken van Donatello.