Diorama, Firenze

Onze waardering:

Over Diorama

Diorama is een birreria (pub), maar niet zomaar eentje, hier vind je een fantastische zuurkaart. Die vind je (meestal) niet op de 6 taps, maar daarvoor moet je bij de twee koelkasten zijn. Daarbij gaat het niet alleen om traditioneel Belgisch zuur (Cantillon, 3 Fonteinen, Boon, Hanssens, Oud Beersel), maar er is ook een selectie van Italiaans zuur (o.a. Montegioco en Loverbeer). Naast het zure is er ook een brede selectie van 'normale' bieren, zowel Italiaans als internationaal. We noemen er een paar: Mikkeler (Denemarken), De Molen (Nederland), Troll (België), De Dolle Brouwers (België), Foglie d'Erba (Italië), Birrificio Pontino (Italië) en nog meer. Je kunt bij Diorama ook een hapje eten. De kaart is beperkt, maar zoals altijd in Italië wel goed. Dat gaat van soep (Ribolata), tot kaas en worst plankjes, tot hamburgers en pasta.

Een diorama is een driedimensionale opstelling waarin een bestaande of mogelijke werkelijkheid wordt getoond. Het woord wordt gebruikt voor uiteenlopende vormen: van miniatuur-nabootsingen van veldslagen tot grootschalige simulaties in natuurhistorische musea. Het woord werd voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw voor een show die verwant was aan de destijds populaire, rondreizende panorama's en is een samentrekking van het Griekse 'di-', dat 'door' betekent, en 'orama': een 'zicht' of 'dat wat gezien wordt' betekent.

Wij dronken er onze favoriet, de Rosé de Gambrinus (lambic framboise, 5,0%) van Cantillon uit Brussel van de tap (!), een Soul Kiss (pale ale, 5,5%) van Eastside Brewing uit Lazio (Italië) en een Who Cares Editions: Hassle (gose, 4,1%), van Brauhaus Bevog ( Radkersburg, Oostenrijk).

Adres: Via Pisana, 78r, 50143 Firenze FI, Italië, website

In de buurt

Dit is precies waar Follow the Beer voor staat. Door het volgen van het bierspoor treden we buiten de gebaande paden. We vermijden de toeristische hotspots in Firenze (de kerken, de musea, de pleinen, de bruggen) waar je vaak uren in de rij moet staan en veel te veel geld betaalt. We vermijden - zoveel mogelijk - de Duomo, de Ponte Vecchio en de snikkel van David in de Galleria dell'Accademia. We vermijden de hop-on-hop-off-plekken waar busladingen toeristen in- en uitgekotst worden. We vermijden de zielloze en verveelde backpackers met hun onvermijdelijke Lonely Planet gidsen.

In plaats daarvan volgen we het bier en komen we op de meest bijzondere plekken, plekken waar je anders nooit zou komen en die je zullen verrassen. Zoals hier bij Diorama, aan de andere kant van de rivier waar geen toerist zich waagt en waar je je tussen de locals bevindt. Diorama bevindt zich aan het begin van de wijk Bellosguardo, een deel van Florence, gelegen in het zuidwesten, gelegen op een kleine heuvel van waaruit je kunt genieten van het uitzicht op het historische stadscentrum. Het uitzicht is kleiner dan dat vanaf andere plaatsen, zoals de Piazzale Michelangelo, maar even suggestief en bijna onbekend voor het toerisme. In deze wijk tref je vele villa's waarvan sommige  uit de Renaissance komen en die verschillende illustere personages hebben gehuisvest, zoals blijkt uit de plaquettes die erop zijn aangebracht. Voorbeelden: vader des vaderland Giuseppe Garibaldi,  schrijver Ugo Foscolo, politicus Alberto Mario, de Amerikaanse schrijver Henry James en Florence Nightingale.

Ook op biergebied is er genoeg te beleven in deze buurt met bierspots als The Hidden Pub (volgt nog), Archea Brewing en King Grizzly. Overdag lijkt het in deze buurt doods, maar 's avonds na 6 uur gaan alle horecazaken open en het is hier een drukte van belang met vele barretjes en restaurant. Wij aten een hapje in Trattoria dell'Orto.