Birrificio Artiginale Mostodolce, Firenze

Onze waardering:

Over Birrificio Artiginale Mostodolce

Soms raak je ergens verzeild en kom je tot de ontdekking dat het hier gaat om een heuse birrificio (brouwerij), maar dan vraag je je af: 'Waar zijn dan in vredesnaam die brouwketels?'. Zo ook bij Birrificio Artiginale Mostodolce op de Via Nazionale in Firenze, op de gevel groots aangekondigd als 'birrificio, established in 2003' en op sommige websites als 'brewpub'. En dan raak je verdiept  in je bier en ook lost in translation (persu nella traduzione). De volgende ochtend levert een zoektocht op internet niets op. De vraag blijft: 'Wordt er hier daadwerkelijk gebrouwen?'.

Wat wel zeker is, is dat er nog een locatie is, namelijk in het voorstadje Prato op zo'n 10 kilometer van het centrum van Firenze. Er zijn twee antwoorden mogelijk. Ja, er wordt gebrouwen op de Via Nazionale, maar dan op kleine schaal en de locatie in Prato is de productielocatie waar op grote schaal wordt gebrouwen. Of nee, de locatie in de Via Nazionale is 'slechts' een birreria (pub) en de brouwerij is in Prato. We opteren voor de laatste. Dit wordt bevestigd in de volgende Italiaanse blog: opening van de brouwerij in 2003 in Prato, daarna opening van een pub in Prato (vermoedelijk in hetzelfde pand als de brouwerij) en daarna de opening van een tweede pub in het centrum van Firenze.

Dat maakt allemaal geen moer uit als je gewoon voor een lekker biertje komt. En dat hebben ze daar aan de Via Nazionale, alleen eigen bier en dat is meteen een pré. Op de tap troffen wij de volgende bieren aan: Pepita (pilsener, 5,0%), Blackdoll (stout, 5,0%), Freuer Frei (Schwarzbier, 5,4%), Volpe (bokbier, 6,3%), Dami Fume (Rauchbier, 5,5%), Martellina (Belgian strong ale met kastanjehoning / miele di castagno, 7,3%) en Lo Pneumatico (Imperial Black Porter, 11,5%). Op de flessenkaart stonden nog eens 10 andere eigen bieren.

Wij dronken er de subtiele Dami Fume (Märzen Rauchbier, 5,5%) en de Martellina (een blond bier van 7,3% met een toevoeging van kastanjehoning.  Kastanjehoning is geen honing van kastanjes, maar van de nectar van de bloesems van de tamme kastanje waar de bijen kastanjehoning van maken. In Italië is deze honing zeer populair en wordt daar gebruikt bij de bereiding van allerlei vooral herfstachtige gerechten. Kastanjehoning is één van de donkerste honingsoorten, variërend van warm amberbruin tot bijna zwart. Door invloed van het zonlicht kan de kleur wel wat vervagen. Er zitten veel mineralen in kastanjehoning, maar ook stuifmeel en fructose. Verder bevat deze soort veel ijzer en looizuur. Door het hoge gehalte fructose zal deze honing niet zo snel kristalliseren. De smaak van deze honing is te omschrijven als pittig en kruidig. Je proeft duidelijk een nootachtige smaak. Licht zoet met heel subtiel iets bitters, veel minder zoet dan andere soorten. Vandaar dat wij dit bier zeer konden waarderen.

Adres (pub): Via Nazionale, 114/R, 50123 Firenze FI, Italië, geen website

Adres (brouwerij): Via Dell'Arco 6 - 59100 Prato, Italië, geen website

In de buurt

We beperken hier ons tot een paar tips, met name die aan de Via Degli Alfani, de straat die dwars op de Via Nazionale. Ga naar links en je komt na 200 meter bij het Piazza del Crocifisso met de Giardino di Valfonda. Naar rechts kom je echter na 400 meter bij het museum Accademia Galleria met de David, het beroemde marmeren standbeeld van de naakte David uit de Bijbel, gemaakt door Michelangelo in de renaissance, met daarachter het Piazza San Marco en het Museo San Marco. Sommige mensen gaan hiervoor in de rij staan. Wij niet. 'Je kunt beter naar je eigen snik kijken',  aldus één van onze moeders. Voor meer tips in de buurt verwijzen we naar het nabijgelegen PanicAle.