Maisel Erlebnis, Bayreuth

Onze waardering:

Over Maisel & Friends

Een bezoek aan Maisel bestaat eigenlijk uit vier onderdelen. Ten eerste is daar de huidige moderne (maar niet te bezoeken) Brauerei Gebr. Maisel. Ten tweede is daar de Maisel Bier-Erlebnis Welt, een museum gevestigd in het oudste gebouw van de oude brouwerij. De derde component wordt gevormd door Liebesbier, de horeca-uitspanning en bierwinkel. En tenslotte is daar Maisel & Friends, waar op veel kleinere schaal lustig wordt geëxperimenteerd met de - vrije - liefde voor (craft) bier.

Adressen:

  • Brauerei Gebr. Maisel, 95445 Bayreuth, Duitsland, website
  • Maisel's Bier-Erlebnis-Welt, 1, Andreas-Maisel-Weg, 95445 Bayreuth, Duitsland, website
  • Liebesbier, Andreas-Maisel-Weg 1, 95445 Bayreuth, Duitsland, website
  • Maisel & Friends, Andreas-Maisel-Weg 1, 95445 Bayreuth, Duitsland, website

Brauerei Gebr. Maisel

Brauerei Gebr. Maisel werd opgericht in 1887 door twee broers en is nog immer, met uitzondering van een kleine vergissing in de vorm van een 35%-minderheidsaandeel van Veltins in de periode 2001 tot 2005, geheel in de handen van de familie Maisel. Maisel is vooral bekend van haar Weizenbier en is de vierde grootste brouwer van Weizenbier in  Duitsland. Zeker weten doen we dit niet, maar we vermoeden dat de plekken 1, 2 en 3 worden ingenomen door Weihenstephaner, Erdinger en Paulaner.

Ook leuk om te vermelden is dat het eerste weizenbier dat in 1955 op de markt kwam de naam Champagner-Weizen meekreeg, maar dat de Franse champagneproducenten hier snel een stokje voor staken, waarna de naam van het bier werd omgedoopt tot Maisel's Weisse. Die verdomde Fransozen ook altijd.

De Weizenbieren van Maisel komen in verschillende varianten: Maisel's Weisse Original (5,1%), Maisel's Weisse Leicht (3,1%), Maisel's Weisse Alkoholfrei (<0,5), Maisel Weisse Dunkel (5,1%) en Maisel's Weisse Kristall (5,0%). Tevens wordt er een pils gemaakt onder de naam Edelhopfen Extra (4,8%).

Maisel's Bier Erlebnis Welt

Voor 'slechts' een tientje krijg je toegang tot de Maisel's Bier Erlebnis Welt, het museum van de brouwerij waarin je door een gids wordt meegenomen van het verleden (1887) naar het  heden. Je kunt deze Bier Erlebnis Welt het beste vergelijken met de Heineken Experience in Amsterdam of een Maison Leffe in Dinant. Een beetje suf, maar toch leuk!

Wat voor Erlebnissen maak je allemaal mee? Denk maar aan de oude stoommachine die vroeger werd gebruikt. Of je neemt een kijkje in de koperen ketel in de oude brouwkamer. Of aan de geur van hoparoma's in de hopkamer.   Verder is er een verzameling van meer dan 5.500 bierglazen, 400 zeldzame emaillen borden van brouwerijen en biermerken en een zeer omvangrijke viltjescollectie. Aan het einde van de rondleiding kom je langs de moderne 25 hectoliter brouwinstallatie van Maisel & Friends.

Als je nog meer Bier wilt Erleben, dan kun je je opgeven voor de maandelijkse Bier-tasting die onder leiding staan van biersommeliers. Deze tastings vinden plaats op de vrijdagen en kosten het lieve sommetje van € 34,00 per persoon. En als je dan nog niet genoeg hebt, dan zijn er ook nog de Bierseminare, die tweewekelijks op zaterdag  plaatsvinden. Voor € 69,00 wordt je dan door een Maisel-biersommelier vier uur lang meegenomen door de Bier Erlebnis Welt waarna aansluitend een tasting plaatsvindt van 9 bieren waarin kleur, geur en smaak aan de orde komen, dit alles in combinatie met bijpassende biertapas. En als je de plank niet al te zeer hebt misgeslagen, krijg je aan het einde je bierdiploma mee naar huis.

Liebesbier

Na de rondleiding aan de Maisel's Bier Erlebnis Welt is het natuurlijk wel de bedoeling dat je je bezoek vervolgt bij Maisel's Liebesbier, de horeca-uitspanning van Maisel's met 21 bieren van de tap en ongeveer 100 bieren van fles. Daarnaast is er nog een kaart met zeer speciale en zeldzame bieren. En Duitsland zou Duitsland niet zijn als je niet tijdens het drinken van je bier ook een flinke hap kunt eten. Denk aan Hamburgers, steak of pulled porc. Terwijl je je bier drink, kun je de brouwmeesters van Maisel & Friends aan het werk zien. Vanuit bijna elke plek wordt je blik gericht op de brouwerij waar de brouwers werken aan de brouwketels.

In de Maisel's Biershop kun je meer dan 100 soorten bier kopen, niet alleen van Maisel zelf, maar ook andere Duitse en internationale biermerken.

Maisel & Friends

En nog is het niet klaar. Tot slot is daar nog Maisel & Friends waar op relatief kleine schaal, maar toch al weer 25 hectoliter, hele crafty wafty bieren worden gebrouwen. Dat is best slim van Maisel, want ze springen in op de craft beer trend (zoals iedere grote brouwerij dat tegenwoordig doet) en ze zijn veel zichtbaarder voor bezoekers waardoor het echte productieproces (de Weizens) buiten beeld kan blijven.

De Friends hebben illustere namen als Jeff, Marc en Michael en ga zo maar door. Lady Friends konden we niet ontdekken. Zo maken ze hier een serie Signature bieren als Stefan's Indian Ale, Jeff's Bavarian Ale en Marc's Chocolate Bock. Daarnaast zijn er de Session bieren, bieren met smaak, maar laag in de alcohol en met namen als Pale Ale (brett en hoppy), IPA (hoppy), Citrilla (mix van een Weizen met IPA), Choco Porter, Alkoholfrei (In Duitsland nooit helemaal zonder alcohol), India Ale, Bavaria Ale en een Dry Stout. Tot slot is er nog een hele limited-serie, bieren die maar in beperkte oplage worden gebrouwen en waarvan je dus maar moet afwachten of ze beschikbaar zijn. We gaan ze niet allemaal opnoemen. Je moet maar zelf een kijkje gaan kijken.

In de buurt

Bayreuth is een kreisfreie Stadt in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren, op slechts 60 kilometer afstand van onsbiermekka Bamberg en een kleine 50 kilometer van dat andere, veel onontdektere bierwalhalla, het Zoigl-gebied, twee absolute musts voor bierliefhebbers. Met ruim 70.000 inwoners is Bayreuth lekker overzichtelijk en alles is goed te belopen.

Eerst het bier. Op biergebied is in deze stad, naast de Maisel Erlebnis, nog veel meer te beleven zoals de Bayreuther Bierbrauerei met o.a. Aktien Zwickl Kellerbier en Aktien Landbier, Manns Brau/Becher Bräu met o.a. Krausenpils en Manns-Bräu Spezial Dunkel en Jean Paul Bier, Glenk Bräu met o.a. Walkürentrunk Kellerbier en Heller Bock, Hönicka-Bräu met o.a. Heiner's Original en Fichtelstoff Craft Beer en Mohren Bräu met o.a. Mohrenköpfle (Vienna), Mohren Pale Ale en Mohren Export (Dortmunder).

Tussen al het bier door kun je ook wagen aan kunst en cultuur. Waarom niet? Een greep uit de bezienswaardigheden: het Markgräfliches Opernhaus, het Neues Schloss, de Ermitage en Altes Schloss, het Festspielhaus waar de wereldberoemde Richard Wagner-Festspiele jaarlijks plaatsvinden, de Kasteeltoren met eigen hofkerk, het Schloss Birken, het Schloss Fantaisie met zijn kasteeltuinen en Gartenkunstmuseum, het Richard Wagner Haus in Haus Wahnfried en nog een aantal musea, zoals het Historisch Museum, het Kunstmuseum, het Urwelt-Museum Oberfranken, het Jean-Paul Museum en het Duits Museum van Vrijmetselaren.