Vojanuv dvur, Praag

Onze waardering:

Translate:

Over Vojanuv dvur

Vojanův dvůr (voluit:Pivovar a restaurace Vojanův Dvůr) is een brouwerij en restaurant gevestigd in Malá Strana (de Kleine Stad) in een historisch gebouw dat oorspronkelijk een bisdomshof was en dateert uit de 13e eeuw. De brouwerij werd geopend in 2018 als eerste microbrouwerij in Malá Strana. Het bier wordt hier gebrouwen door een ervaren brouwmeester van zusterbrouwerij U tří růží, die je aan de andere kant van de rivier de Moldau vindt in de Oude Stad. . 

Het bierassortiment kan het beste worden omschreven als een mengeling tussen klassieke ondergistende Tsjechische bierstijlen en moderne bovengistende craft beers, zoals de Malostransky Lager (pilsener, 5,0%), Rubin 13 (amberkleurige lager, 5,8%), Black Raven (donker bier, 6,0%), Flakes APA (APA, 4,5%), Amber Session IPA (session IPA) en de St. Martin's Lager (Tsjechisch pale lager).

Uit de keuken komen delicatessen uit de traditionele Tsjechische en Moravische keuken met een moderne flair. Het restaurant heeft zowel binnen als buiten veel ruimte dankzij de ruime zomertuin en beschikt zelfs over een overdekt podium, waardoor het genoeg ruimte biedt voor bruiloften, banketten, teambuilding gedoe en privéfeesten.

Het gebouw heeft een lange geschiedenis, de eerste vermelding van het gebouw dateert uit 1249 destijds de residentie van de bisschop van Praag. In het begin van de 19e eeuw kwam het in handen van de adellijke familie Windisch-Grätz en werd het ook gebruikt als keizerlijke stal. Een van de paarden die daar werden gehouden, ARDO II, werd door beeldhouwer Jan Myslbek gekozen als model voor het ruiterstandbeeld van Sint Wenceslas op de top van Václavské náměstí (Wenceslasplein).

Adres: U Lužického semináře 21, 110 00 Malá Strana, Tsjechië, website

In de buurt

Malá Strana is één van de oudste wijken van Praag. Het grootste gedeelte van deze wijk ligt in het stadsdistrict Praag 1, een klein deel ligt in Praag 5. Malá Strana ligt tussen de Praagse burcht en de Moldau. Aan de andere zijde van de rivier ligt de Oude Stad, waarmee Malá Strana verbonden is door middel van de Karelsbrug (Karluv Most) en de iets noordelijker gelegen brug, de Mánesuv Most, een betonnen boogbrug met uitzicht op de stad.

En juist bij deze brug vinden we Vojanuv Dvur. In de directe omgeving van Vojanuv dvur vind je het Kafkamuseum (Muzeum Franze Kafki), de Duitstalige Tsjechische schrijver die vooral na zijn dood bekend door zijn werken Der Prozess (Nederlands: Het Proces) en Das Schloss (Nederlands: Het Slot) en zijn novelle Die Verwandlung (Nederlands: De Gedaantewisseling), die wij eeuwen terug lazen voor onze eigen boekenlijst en waar wij werkelijk niets van begrepen. Het werk van Kafka kenmerkt zich door een nachtmerrieachtige, onheilspellende sfeer waarin een machteloos persoon voor schuldig wordt gehouden aan iets wat hem niet wordt meegedeeld en zijn vertwijfeling en wanhoop worden opgevat als een bewijs voor zijn schuld (als Kafkaësk bekend geworden) waarin de bureaucratie en de onpersoonlijke maatschappij steeds meer grip krijgen op het individu. Kafka's oeuvre wordt wel gezien als symbool voor de ontwortelde mens in de moderne tijd. Sommigen zijn echter van mening dat het werk van Kafka juist een poging is, in een ogenschijnlijke strijd met 'hogere machten', het initiatief terug te geven aan de individuele mens, die uiteindelijk zelf zijn keuzes maakt en daarvoor verantwoordelijk is. Je zou wensen dat boeren, burgers en buitenlui deze in deze tijd zijn werk zouden lezen en zouden begrijpen wat Kafkaësk betekent.

Andere tips in de buurt zijn de Nejužší pražská ulička, het smalste steegje van Praag, maar daarmee een toeristische attractie (en daarmee het bewijs dat toeristen niet de meest snuggere lui op aarde zijn), het Valdštejnský palác, een 17e-eeuws paleis in vroegbarokke stijl met strakke tuinen en rijke interieurs, nu de thuisbasis van de Senaat en de Zahrady pod Pražským hradem, de onderling verbonden terrastuinen met een paviljoen en een adembenemend uitzicht op de stad.