Roesel – beer & food, Praag

Onze waardering:

Translate:

Over Roesel - beer & food

Het is bijna onmogelijk om een normale, lokale en echte pub van hoge kwaliteit te vinden buiten de platgetreden toeristenpaden van Praag. Gelukkig is het gezicht van de Mala Strana veranderd met Roesel - beer & food. Om er te komen moet je je wel eerst een weg door de menigte op de Karelsbrug persen tot je onder de twee torens door gaat en de eveneens drukke Mostecká-straat in loopt, vol met made-in-China tourist traps.

Voordat Praag gebouwnummers had, was het adressysteem gebaseerd op borden. De naam Roesel is nog steeds zichtbaar op sommige huizen in deze straat, maar je moet wel even je best doen om de hidden gem Roesel - beer & food te vinden. Doe jezelf een plezier, loop door de kleine gang naar hun schilderachtige kleine binnenplaats en ga aan een tafel zitten als het weer het toelaat; en anders binnen met zijn gewelfde plafonds zorgen en gezellige en intieme hoekjes. Roesel ademt een kalme en relaxte sfeer en het personeel is erg behulpzaam; bij elk bezoek hebben we ze zien glimlachen, kletsen en lachen, en dat is een lust voor het oog in dit land.

De bieren zijn afkomstig van Clock, een lokale microbrouwerij. Vast in het assortiment is de Hektor 10° light pils, met zo'n 4,0% alcohol, terwijl een of twee andere tapkranen roterende specialiteiten van Clock schenken, zoals een helles bock, diverse pale ales , een saison of hun cacaoporter. Je kunt hier ook terecht om iets te eten. Het menu is kort: gebak, soepen, gemarineerde kaas met rozemarijn, beleg geserveerd met brood, verschillende vleesgerecten en paar andere keuzes. Roesel is immers geen restaurant en heeft ook niet die ambitie. Wat er op het menu staat is wel van hoge kwaliteit zijn en met een eigen filosofie: vers bereid met ingrediënten van kleine, lokale boerderijen, verder geloven ze niet in voedselverspilling. Ze serveren ook koffie van een kleine, lokale branderij genaamd Doubleshot, evenals enkele natuurlijke wijnen en een kleine selectie sterke dranken en mixdrankjes.

Roesel is niet hip en niet cool, het is gewoon goed. Alles aan deze pub komt samen in een perfecte kleine combinatie van goede dingen. Niets aan deze kleine ruimte is geprefabriceerd of geproduceerd, het is uniek en goed samengesteld; de sfeer ademt dit ook uit. De gezellige sfeer van deze plek zorgt ervoor dat iedereen zich ontspannen voelt en een leuke tijd heeft.

Adres: 20, Mostecká 45, Malá Strana, 118 00 Praha 1, Tsjechië, website

In de buurt

Voor een bezoek aan Roesel - beer & food ben je wel bijna verplicht om de rivier de Moldau via de Karlûv Most (de Karelsburg) over te steken. Deze wereldberoemde brug, die de Oude Stad verbindt met de wijk Malá Strana, heeft 30 beelden en is een toeristische meltspot, een plek die je het liefst zou vermijden, maar soms ontkom je hier niet aan. Eenmaal aan de andere kant (Malá Strana) kom je in een oase van rust. De meeste toeristen laten deze wijk links liggen en keren weer om richting de Oude Stad.

Dat is natuurlijk onterecht. Er is genoeg te beleven en te zien hier, genoeg om door te lopen. Een paar tips van onze kant die zeker de moeite waard zijn:

  • De Lennonova Zed (de Lennonmuur), oorspronkelijk een muur met street art verwijzend naar de Beatles, nu vooral een plek waar jongeren selfies nemen en de muur bekladden met hun naam of de naam van diegene van wie ze vandaag weer zielsveel houden. Leuke plek om even aapjes te kijken;
  • Nejuzsi prazka ulika, het smalste steegje van Praag;
  • Muzeum Franze Kafki (het Frans Kafka museum), wie heeft er niet in zijn jeugd niet Die Verwandlung gelezen (en daar niets van begrepen).