Van Kinsbergen

Onze waardering:

Translate:

Over Van Kinsbergen

Van Kinsbergen opende haar deuren in de zomer van 2018 en presenteert zichzelf als gastropub, dining room en brewery in één. Halverwege 2019 werden de eigen brouwketels van 250 liter in gebruik genomen en werd Van Kinsbergen ook een echte brouwerij. Door corona duurde dat echter lang. Begin 2022 werden de ketels definitief buiten gebruik gesteld en verkocht aan Café Loft dat is gevestigd in de Pomonakerk in Den Haag.

Het eigen' Van Kinsbergen-bier dat wordt getapt komt bij de Haagse Brouwmeesters uit Scheveningen vandaan, de andere bieren worden gebrouwen bij brouwerij De Prael Den Haag. Deze brouwerij  kenden wij voorheen als Brouwerij Scheveningen die enige jaren geleden de brouwketels van het Brouwcafé overnam. De Haagse Brouwmeesters brengen nu wereldberoemde Haagse biermerken als Brouwerij Scheveningen, Eiber Bier en Crooked Spider op de markt.

Dat ze hun eigen huisbier op dit moment niet zelf brouwen, daar zijn de drie eigenaren, die deels hun roots bij Rootz hebben liggen, trouwens wel open over. Daar moet je wel even voor doorklikken op hun website naar het gedeelte over de brouwerij. Maar dat valt te prijzen. Meestal doen brouwerijhuurders en horeca-ondernemers nogal geheimzinnig over waar hun eigen bier vandaan komt. Extra punten voor Van Kinsbergen dus.

Van Kinsbergen wil een mix worden van het Nederlandse grand café en de in Londen zo populaire gastropub. Daar moesten we even over nadenken. Wat is dat dan? Een restaurant met barfunctie met goed bier en goed eten, waar je aan een tafeltje je bier kunt drinken en aan de bar je eten, waar het soms meer op een restaurant lijkt en de bar vaak wegvalt en waar je je als je alleen maar een biertje wilt drinken aan de bar altijd een beetje in de war voelt.

Van Kinsbergen is in ieder geval een frisse, hippe tent waar duidelijk genoeg geld in is geïnvesteerd. Ook de menukaart ziet er aanlokkelijk uit met gerechten als oesters (fine claire per stuk € 2,75), ceviche, rivierkreeft en mozzarella stuffen portobello, maar wij kwamen dit keer niet voor het eten. Wij kwamen voor het bier. Niet voor niets noemen we onszelf Follow the Beer.

Gastropub Van Kinsbergen beschikt over 14 taps, waarvan er 10 vaste taps zijn en 4 wisseltaps. Wat meteen opvalt is overduidelijke aanwezigheid van bieren uit de Heineken-stal, zoals Brand pils, Brand Dubbelbock, Paulaner, Mort Subite Blond Lambic, Lagunitas IPA en Lagunitas 21th of Never Ale. Een andere biertap is voor Somersby, een zoete en commerciële appel cider van het Deense Carlsberg. Nog maar even verder kijken dus: Maneblusser Blond (5,8%) van Het Anker uit België, Meantime London IPA (7,4%) van Asahi Breweries uit Japan. Goede bieren, dat zeker, maar spannend: nee!

Wij kozen voor de Van Kinsbergen Pale Ale (4,5%) die dus niet uit de eigen ketels komt en ook niet zal komen, en voor de Van Kinsbergen Wheat Ale (4,0%) die ook niet uit de ketels komt, maar mogelijk wel in de (nabije) toekomst. Daarna vervolgden we onze weg met de ZHB Dubbelbock (8,0%), vernoemd naar de voormalige Haagse ZHB-brouwerij en mogelijk ook op basis van een oud recept, en de Gipsy Hill Moxie Berry Sour (4,1%).

Laten we hopen dat ze snel gaan brouwen bij Van Kinsbergen en dat ze een heel aantal van hun eigen taps met hun eigen bier gaan vullen. Dan komen we weer terug. Dat is zeker. Wij volgen immers  het bier.

Adres:  Prins Hendrikplein 15, 2518 JC Den Haag, website

 

In de buurt

Van Kinsbergen ligt aan het Prins Hendrikplein, waar jaarlijks in juli het Zeeheldenfestival plaatsvindt, ook wel het grootste buurtfeest van Den Haag genoemd. Vijf dagen lang staat het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier bol van muziek, dans, straattheater en kinderactiviteiten. Dit is een feest om de buurt te vieren. Dat klinkt heel gezellig, maar zo gezellig was de start voor Van Kinsbergen zeker niet. De buurt kwam in opstand tegen het terras en bedreigingen en rechtszaken volgden. Als je het plein zelf bekijkt, zou je juist zeggen dat het wel wat leven kon beginnen. Naast Grand Café Victoria en het Namasté Café, waar je behalve een kop koffie ook een massage, een handlezing en zelfs een healing kunt krijgen, zijn er nog een kapsalon, een yogastudio, een hotel en een restaurant gevestigd aan het plein, maar het blijft wat doods en statig.  Ja, ze konden een gastropub daar wel gebruiken.

Snel wegwezen dus maar. Als je na je bezoek aan de gastropub & would-be brouwerij de Prins Hendrikstraat inloopt, passeer je de Van Kinsbergenstraat, de straat die vernoemd is naar Jan Hendrik Van Kinsbergen, een Nederlandse zeeofficier, auteur en filantroop uit de 18e eeuw die dus ook de naam aan gastropub Van Kinsbergen gaf en terugkomt in het logo. In de Prins Hendrikstraat vind je allerlei leuke tentjes, zoals Heet Strijken (vintage kleding), wijnhandel Kooper en diverse restaurantjes en lunchrooms met spannende namen als Ich bin ein Hamburger, Your Piece of Cake, Appeltje Eitje, De Sushimeisjes en HUmmUS Den Haag.

Iets verderop vind je de 'biggies', zoals Paleis Noordeinde en de Koninklijke StallenPanorama Mesdag, de Mesdag Collectie, COMM Museum voor Communicatie en het Vredespaleis.