Eiber Bier

Over Eiber Bier

Bier drinken op grote hoogte en met je hoofd in de wolken, dat kan nu, of eigenlijk: dat kan bijna. Want als Rutte en zijn kompanen een beetje opschieten, dan zitten wij binnenkort bij Eiber Bier veilig te proeven van hun bier. En dat op het terras op de zesde verdieping van het gebouw van The New Farm aan de Televisiestraat in Den Haag. Eiber Bier heeft namelijk in januari zijn eigen ketels (uit China) omhoog getakeld, heeft deze de afgelopen maanden geïnstalleerd en is nu aan het proefdraaien en -brouwen. Het terras is nu nog niet open, mede vanwege de coronamaatregelen (je moet immers door de brouwerij om bij het terras te komen), maar we hebben goede hoop dat dit binnenkort wel kan.

Eiber (een sjiekere benaming voor ooievaar, juist ja, dat beest in het Haagse stadswapen) werd opgericht in 2016 en opereerde in zijn eerste vijf jaren na zijn geboorte als brouwerijhuurder. Jasper maakte hierbij gebruik van de brouwketels van brouwerij Scheveningen en van de Noord-Hollandse bierbrouwerij (Uitgeest). De passie voor bier is niet toevallig. Hij maakte in 2006 voor het eerst kennis met bierbrouwen, toen hij werkte in het toenmalige Brouwcafé in Scheveningen (nu De Hofnar), ook al zo'n plek met een rijke biergeschiedenis.

En nu zit Eiber dus met eigen ketels op een unieke locatie in Den Haag. Hier kijkt je uit over de skyline van Den Haag. Eiber mag zich met recht de hoogste brouwerij van de stad noemen met het hoogste uitzicht van het land! En ook het pand is bijzonder, een pand met een rijke geschiedenis. Vroeger werden hier televisies van Philips gemaakt. En de laatste jaren stonden hier de visbakken van de Urban Farmers, een voordeeltje voor Eiber omdat de vloer direct geschikt was om te brouwen.

Follow the Beer deed alvast een sneak preview bij Eiber Bier en maakte kennis met de enthousiaste ondernemer Jasper, die de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet. Dat is ook logisch, daar ben je ondernemer voor. Je gaat niet bij de pakken neerzitten. En bovendien kwam de Eiber ook nog in hoogsteigen persoon langs bij Jasper en zijn vriendin Louise. Zij is normaliter verantwoordelijk voor de creatieve kant van Eiber (zoals het logo), maar bracht nu een klein Eibertje, een dochter met de naam Suze, ter wereld. Ter ere van het kleine Eibertje werd ook een bier gebrouwen: Kleintje Eiber. Dit bier met Brut champagnegist en dus veel koolzuur, is helaas niet meer verkrijgbaar. Maar wie weet komt de Eiber nog wel een keer langs. En anders moet de brouwer-papa het nog maar een keer brouwen.

Adres: Televisiestraat 2F - 6e etage, 2525 KD Den Haag, website

De bieren van Eiber

De eerste bieren zitten in de lagertanks en worden binnenkort afgevuld (mei 2021). Jasper zal zich in eerste instantie richten op zijn bestaande assortiment, maar wil uiteindelijk ook specials gaan maken en wie weet 'lekker freaken' als een echte craft brouwer.

In het assortiment van Eiber zijn momenteel de volgende bieren te vinden:

Hof Blond, 6,4%

Hof Blond (de naam verwijst naar Den Haag als hofstad) is het eerste bier van Eiber en een goede doordrinker. Dit blonde bier van hoge gisting heeft een fruitig aroma, een licht bittere aanzet en een aangename zoete afdronk, aldus de brouwer. Het is gebrouwen met drie verschillende soorten hop; Saaz, Hercules en Cascade.

De Baron, 6,8%

Een ode aan baron Hendrik Hop, de grondlegger van het Haagsche Hopje. Dit donkere bier is geïnspireerd op de ingrediënten van dit snoepje en wordt gebrouwen met in Den Haag gebrande koffie van het naastgelegen Roast Factory. De Baron heeft een lichtzoete smaak van karamel en een volle afdronk. Jasper heeft er voor gezorgd dat De Baron geen snoepgoed is geworden, maar heeft de balans tussen bier en toevoegingen goed in stand gehouden.

Zeer Hoppig Bier, 6,5%

Het bier draagt de letters ZHB wat voor het bier verwijst naar de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij in Den Haag die van 1881 tot 1974 één van de grootste brouwerijen van Nederland was. Zeer Hoppig Bier is een IPA met de kenmerkende hoparoma's van citrus en zwarte bes en een flinke bitterheid. Een bier met vijf bijzondere soorten hop: El Dorado, Willamette, Green Bullet, Aurora & Galena.

Achter de Duinen, 4,5%

Deze American Wheat Ale is in tegenstelling tot traditionele witbieren steviger en hoppiger van smaak. De verschillende hoppen in het bier zorgen voor een lichte bitterheid en aroma's van citrus en tropisch fruit. Drink deze American Wheat Ale op een zonnig terras achter de duinen. Of ervoor, dat mag natuurlijk ook. Of met je voeten in de branding, ook dat mag.

Natuurlijk hebben we de bieren van Eiber allemaal al eens geproefd en tijdens ons bezoek aan Eiber proefden we de Hof Blond en het Zeer Hoppig Bier. Maar we bestelden een doos en namen ze allemaal nog eens onder de loep. Dit is nog bier uit andere ketels. Zodra het bier ook uit de eigen ketels stroomt, zullen we ook deze bestellen. En naast de originele versies leggen. Proeven en vergelijken. Dus wordt vervolgd!