Straßenbräu, Berlin

Onze waardering:

Over Straßenbräu

Onze Berlijnse favoriet, Straßenbräu,  opende haar deuren in 2015 in een pand aan de drukke en levendige Neue Bahnstrasse, die uitkomt op het station Berlin Ostkreuz. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is het hier een drukte van belang met mensen die langslopen, wandelen, flaneren of aan het hardlopen zijn. Slechts weinigen zijn zich bewust van de microkosmos die Straßenbräu is. Hier staan de brouwers al in de vroege ochtend hun mout te schroten en in te maïschen, te spoelen en te filteren, om vervolgens de hop af te wegen en de wort te koken. Vaten en gistingstanks worden schoongemaakt en nieuwe recepten worden ontwikkeld en nieuwe brouwsels worden geproefd. Zelfs aspirant-hobbybrouwers leren alles over de geheimen van bier en kunnen een handje helpen middels een brouwcursus.

Het bierassortiment is uitgebreid en gevarieerd, zoals je van een kleine craft brouwer mag verwachten, en bestond tijdens onze bezoeken uit de volgende bieren: Stralauer Blond (blonde ale, 4,9%), Derdiedas (Deutsches pale ale, 4,5%), Into the Mild (mild ale, 4,5%), Rüblikuchen (carrot cake ale, 7,5%), Beerengarten (Waldbeeren ale, 6,0%), Vagabund Bindlestiff (IPA, 6,2%), Bieronaut (Belgisches Starkbier, 7,4%), I Remember Everything (Dolden Hazy IPA, 6,3%), Tropical Nights (Black IPA, 6,8%), Room 203 (Milkstout, 6,0%), Double Decker Couch (Double IPA, 8,0%), Schornsteinla (Obergäriges Rauchbock, 7,1%) en tenslotte Third Wheel (pale ale, 4,8%).

Straßenbräu werkt met een klein team van mensen en alle handen zijn nodig voor het bier. Er is geen keuken, maar dat betekent niet dat je zult verhongeren. Je kunt gewoon een hapje eten halen of laten bezorgen en het ter plekke bij Straßenbräu opeten, uiteraard vergezeld van een glas bier. Want boven alles staat het bier centraal. Terecht!

Adres: Neue Bahnhofstraße 30, 10245 Berlin, Duitsland, website

In de buurt

Straßenbräu ligt in de wijk Friedrichshain. Daar is genoeg te beleven. Als je meer hierover wilt weten, lees dan de informatie bij Schalander, Protokoll of Hops & Barley (volgt nog).

We beperken ons hier tot de directe omgeving van Straßenbräu en de Neue Bahnstrasse. Hier vind je volop cafés en restaurants. Zonder oordeel en zonder een oordeel te vellen, noemen we er een paar: Happy Baristas (koffietentje), Matador (Mexicaans restaurant), Pho House (Vietnamees restaurant), Burgers Berlin (hamburgers), Papa Nõ Friedrichshain (Oosterse fusion), Café Velicious (veganistisch), Harapeco Okonomiyaki & Sake Bar (authentiek Japans) en Thronburger (hamburgerrestaurant).