Schalander, Haus 9, Berlin

Onze waardering:

Over Schalander

Op het rauwe voormalige industriegebied van RAW Gelände in de wijk Friedrichshain worden in Haus 9 tegenwoordig de bieren van Schalander Privatbrauerei gebrouwen in een brouwinstallatie van 150 liter. Bij Schalander worden echte Duitse bieren gebrouwen volgens de richtlijnen van het traditionele Reinheitsgebot en dat betekent eerlijke, heerlijke en retestrakke bieren van alleen water, graan, hop en gist, zonder overbodige toevoegingen. Ook uit deze potten-en-pannen brouwinstallatie komen, zoals altijd in Duitsland, bieren van hoge kwaliteit met veel smaak. Wat dat betreft ligt Duitsland nog mijlenver voor op Nederland waar de kwaliteit van de kleine brouwers nogal eens te wensen over laat. Schalander heeft drie vaste bieren in het assortiment: ​​een smaakvolle Pilsener (schatting 5,0%), een Dunkel (5,0% met 100% Münich-mout en een traditionele Weizen of Weisse (5,4%). Daarnaast zijn er ook seizoensgebonden bierspecialiteiten. Zo dronken wij een Kaltgehopftes Pilsener (schatting 5,0%). Alle deze bieren zijn vers, ongefilterd, ongepasteuriseerd en puur natuur.

Verder staan er op het menu een verrassend assortiment aan Duitse wijnen, voornamelijk witte en rode wijnen uit Baden. Er worden ook verschillende fruitlikeuren aangeboden. De brouwerij haalt deze bij een familiebedrijf uit Ehrenkirchen, een klein stadje tussen Freiburg en Basel.

Bij Schalander kun je ook terecht voor een hapje eten. Er zijn ook specialiteiten uit de Duitse keuken en tarte flambee in vele variaties. Een specialiteit is Schalander's zwarte biergoulash met rundvlees en spaetzle. Wil je gewoon iets kleins met het bier, dan kun je kiezen voor een spekbrood of een snackbord uit het snackmenu. Elke maandag is er schnitzeldag.

Adres: Revaler Str. 99/haus 9, 10245 Berlin, Duitsland, website

In de buurt

De eerste tip is RAW-Gelände, een groot en oud industriecomplex uit de tijd van de DDR, met tegenwoordig verschillende terrassen, clubs en andere horeca te vinden. RAW Gelände is een voormalig fabrieksterrein waar de laatste jaren een groot cultureel complex is ontstaan. Van 1867 tot 1991 was hier een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen gevestigd. Na de val van de Berlijnse Muur werden deze activiteiten stopgezet en werd het terrein gekraakt en omgebouwd tot een woon- en werkgemeenschap. Nu is er ontzettend veel te doen en is het vooral in de zomer een gezellige aangelegenheid. Terrasjes, skatebaan, klimmuur, vlooienmarkt, street art en ’s avonds een openluchtbioscoop (in de zomermaanden) en feesten. Vergis je niet, aan de buitenkant ziet RAW Gelände er heel hippy- en krakersachtig uit, maar de horeca en andere bedrijvigheid is gewoon keihard commercieel. Dat is niet erg, maar het is goed om daar rekenschap van te nemen. Onze tip op RAW Gelände: drink een whisky-sour achterovergeleund in een strandstoeltje bij het barretje bij de klimmuur Der Kegel, waar jongens en meisjes al flirtend omhoog en omlaag klimmen, waar liefdes grote hoogten bereiken en waar ze ook weer uit elkaar spatten!

Verdere tips: wandel door de wijk Friedrichshain waar vele winkeltjes, restaurantjes en barretjes zitten. Onze tips: bezoek de markt op de Boxhagener Platz, eet een pizza bij Il Ritrovo Cucina Casalinga Popolare aan de Gabriel-Max Strasse 2 en drink bier bij Hops & Barley, Protokoll of de Strassebrauerei (daarover later meer).