BRLO, Berlijn

Onze waardering:

Over BRLO

Veel crafty wafty-ger dan BRLO (uit te spreken als Berlo, de oude Slavische naam van Berlijn)  krijg je het niet in Berlijn. BRLO (brouwerij en gastronomie) is sinds 2016 gevestigd in de schaduw van van de Gleisdreieck in een uniek gebouw gemaakt van 38 overzeese containers. Ten tijde van ons bezoek woekerde het coronavirus nog volop en was de brouwerij (Braucon, capaciteit 2o hl) en het gastronomiegedeelte nog dicht en dus niet te bezoeken. Gelukkig was de biertuin, inclusief het barretje en grillroom, wel open. Omdat de zon volop scheen, kozen wij voor de schaduw en niet voor de strandstoelen.

Ook vermeldenswaardig is dat BRLO een samenwerkingsverband met het door ons geliefde Browar Stu Mostów uit het Wroclaw, een stad in Polen, voor de Tweede Wereldoorlog bekend als het Duitse Breslau. Na de Tweede Wereldoorlog pikte Rusland een deel van Polen en schoof Polen een stuk richting Duitsland, waardoor Breslau Wroclaw werd.

Net zoals vele relatief jonge craft breweries heeft BRLO een uitgebreid bierassortiment. Zo zijn daar bijvoorbeeld in het vaste assortiment  de BRLO Happy Pils (4,9%), de BRLO C44PO (Westcoast IPA, 7,0%), de BRLO Naked (alcoholvrij pale ale, 0,5%), de BRLO Berliner Weisse (4,0%, natuurlijk 'ohne Schuss'), de BRLO German IPA (7,0%, uitsluitend met Duitse hopsoorten gebrouwen), de BRLO Porter (Baltic Porter, 7,0%), de BRLO Helles (5,0%) en de BRLO Pale Ale (6,0%). En dan zijn er nog een groot aantal collabs en specials. Dat een aantal van deze bieren internationale prijsjes heeft gewonnen, zei ons niet zoveel. Dat is een koud kunstje. Dat kan iedereen.

Wij dronken de Helles, de Berliner Weisse, de German IPA, de Porter en tweemaal de fantastische ART8 Berliner Weisse Strawberry (3,8%, Berliner Weisse met aardbeien).

 

Adres: Schöneberger Str. 16, 10963 Berlin, website

In de buurt

BRLO is gevestigd in een uithoek van de wijk Kreuzberg waar eigenlijk niet zo gek veel te beleven is. Dat is ook Berlijn. Soms moet je kilometers langs een saaie weg lopen om ergens te komen. In de directe omgeving van BRLO, dat onder het Gleisdreieck van twee U-Bahnen ligt, zijn alleen het Deutsches Technikmuseum en het Science Center Spectrum vermeldenswaardig.

Het beste wat je kunt doen is een kilometer naar het noorden te wandelen. Dan kom je op het potsierlijke Potsdamer Platz. In de directe omgeving daarvan vind je ook de Berlin Story Bunker, het Judisches Museum en het verschrikkelijke kitscherige Checkpoint Charlie. Omdat het Judisches Museum tijdelijk gesloten was en we het niet konden opbrengen om ons weer eens in de tourist trap van Checkpoint Charlie te begeven, kozen wij er voor om door te lopen op de Potsdamer Platz naar het Holocaustmonument, de Brandenburger Tor en de Reichstag om nog een paar van de 'biggies' af te tikken.