Lemke, Berlin

Onze waardering:

Lemke am Alex

Brauhaus Lemke am Alex ligt direct tegenover de Alexanderplatz en de Fernsehturm. In dit pand was voorheen de Leopold Brauerei gevestigd die in 2004 werd overgenomen door Lemke. Na twee jaar van uitgebreide renovaties werd de locatie heropend als Lemke am Alex. Op twee verdiepingen met 600 zitplaatsen kunnen gasten de Craft-Bier wereld ontdekken en beleven en ook een hapje eten uit de eerlijke, regionale keuken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Barrel Lounge waar het bier op houten vaten wordt gerijpt.
Het assortiment van Lemke is uitgebreid. Zo hebben de Berliner Weisse met de Budike Weisse (3,5%) weer nieuw leven ingeblazen, de Berlijnse bierstijl die verworden was tot een industrieel product die  alleen nog maar siroop gedronken werd. Bij Lemke kun je hem ook zonder toevoegingen proeven en komt het zuur goed naar boven, evenals diverse andere smaken en aroma's. De Budike Weisse komt ook in de varianten Himmbeer Weisse, Waldbeer Weisse en Berliner Eiche (houtgerijpt).
Maar naast de Berliner Weisse en zijn varianten zijn er nog veel meer bieren te proeven, zoals de Maibock (bokbier, 6,2%), Berliner Perle (Helles Lager,  4,9%), Bohemian Pilsener (pilsener, 5,0%), 030 Berlin Pale Ale (American Pale Ale, 5,0%), Original (Dunkles Lager, 5,4%), Weizen (Deutsches Hefeweizen, 5,5%), Hopfenweizen (Weizenbock-IPA, 7,0%), India Pale Ale (IPA, 6,5%), Spree Coast IPA (Westcoast IPA, 7,5%), Imperial IPA (10,0%) en de Imperial Stout (houtgerijpt, 11,0%).
Adres: Karl-Liebknecht-strasse 13 | 10178 Berlin, website

Lemke am Hackescher Markt

Brauhaus Lemke am Hackeschen Markt ligt op slechts twee minuten lopen van het Alexanderplatz. De geschiedenis van Lemke begon hier toen oprichter Olis Lemke (niet alleen brouwer, maar brouwinstallateur en -innovator) en zijn vrienden er onder een sfeervolle S-Bahn-boog, waar tot  de deuren openden van de Lemke brouwerij. Daar bleef het niet bij. In 2003 neemt Lemke de Tiergartenquelle over, al meer dan 80 jaar een studenteninstelling die plotsklaps haar deuren moest sluiten. Een jaar later, in 2004, komt daar de Leopold brouwerij op het Alexanderplatz bij (Lemke am Alex, zie hierboven). En in 2007 komt daar de Luisenbräu in Charlottenburg bij en ontstaat Lemke am Charlottenburg. Dat is het ook het jaar dat de oppervlakte in het pand waar Brauhaus Lemke am Hackescher Markt is gevestig, wordt verdubbeld; er komt een boog bij. Onder deze nieuwe boog wordt de brouwinstallatie geplaatst en tot op de dag van vadaag wordt hier het Lemke-bier gebrouwen. De laatste uitbreiding vindt plaats in 2010 als de Tiergartenquelle er een biertuin bij krijgt. 

Lemke blijft Lemke door al die jaren heen, dus vernieuwend en verrassend. Zo wordt de brouwerij Am Hackeschen Markt omgebouwd tot een experimentele brouwerij waar jaarlijks 200 nieuwe brouwsels worden gemaakt, ontwikkelen ze een gistlaboratorium en openen ze ook een eigen bottellijn. Bij Lemke am Hackeschen Markt kun je naast het bier ook een hapje eten, binnen of in de biertuin. Follow the Beer heeft deze locatie niet bezocht tijdens haar trip in juli 2020, maar is hier wel eerder geweest (2003/2004).

Adres: Dirkcksenstrasse, S-Bahnbogen 143, 10178 Berlin-Mitte, website

Lemke am Schloss

Brauhaus Lemke am Schloss bevindt zich in de directe omgeving van Schluss Charlottenburg. Hier was tot 2007 de Luisenbräu Charlottenburg gevestigd, de oudste pubbrouwerij van Berlijn, die in dat jaar werd overgenomen door Lemke. Lemke biedt hier nu specialiteiten en klassiekers uit de Duitse keuken en natuurlijk kun je ook hier de Lemke-bieren drinken. Ook deze locatie heeft Follow the Beer in juli 2020 niet bezocht, maar ook hier waren wij wel eerder in 2003/2004, maar toen zat hier nog Luisenbräu.

Adres: Luisenplatz 1 | 10585 Berlin-Charlottenburg, website

In de buurt

Lemke am Alex ligt letterlijk aan de voet van het overbekende Alexanderplatz en de Fernsehturm. Dus als je er toch bent, pik je deze meteen mee. En loop dan ook even langs Lemke am Hackeschen Markt (en ga vooral naar binnen) en bezoek de Hacheschen Markt en de Hackeschen Hofen. Andere tips: het Rotes Rathaus, de Neptunenbrunnen en de Dom van Berlijn.

Andere biertips: BraufactuM am Alexanderplatz aan de Memhardstraße 1-3, 10178 Berlin en Gasthaus Brauerei Marcus Bräu aan de Münzstraße 1-3, 10178 Berlin.