Onder de loep #010: Malheur Bière Brut

Vandaag onder de loep: Malheur Bière Brut. Dit bier van 11% komt van Brasserie Malheur uit Buggenhout (België) en in een grote fles (0,75cl) die qua presentatie naar een champagnefles neigt. Dat is niet vreemd, want dit bier ondergaat een procedé dat ook bij champagne wordt toegepast. Het gaat hier om het zogenaamde dégorgement die bij de méthode traditionelle voor champagnes wordt toegepast.

Bij de hergisting in de fles (door liqueur de tirage) wordt hierbij tot driemaal toe de in de flessenhals verzamelde gist in pekel bevroren en door middel van dégorgement verwijderd. Dat gebeurt door de aanwezige druk in de fles waardoor de bevroren gistprop in de hals met kracht wordt uitgedreven. Dat wordt 'dégorgement a la glace' genoemd. Deze methode werd door Léon Binet, oprichter van het champagnehuis Binet , uitgevonden. Voor die tijd was de 'dégorgement à la vollée' in zwang. Daarbij werd de fles ontkurkt, snel opgericht en gevuld met 'liqueur déxpédition' voordat de definitieve kurk werd geplaatst.

Het resultaat is een sprankelend bier (bier met bubbels) met een dikke schuimkraag. In het aroma en in de smaak kun je tonen van perzik, rozen, abrikoos, vanille, sinaasappel en citroenschil terugvinden. Je schenkt de Malheur Bière Brut niet uit in een champagneglas (niet doen, wij spreken uit ervaring), maar bij voorkeur in de eigen Malheur Coupe, of in een wijd glas. 

En je laat de kurk, net als bij een gewone champagne, niet knallen, maar je ontstopt deze beheerst en laat het bier sissend vrijkomen om het daarna snel in te schenken. Knallen is immers voor barbaren.

De Malheur Bière Brut is uitstekend te combineren met eten. Als aperitief, bij een dessert of als digestief. Wij combineerden dit 'champagnebier' met oesters en ook dat bleek een prima combinatie. Het is geen goedkoop bier. Voor een fles van 75cl betaal je al gauw € 15. Daarom, een bier voor speciale gelegenheden. Zoals met de kerst!

Geplaatst in Onder de loep en getagd met , , , .
Be the first to write a review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.