Bonte Koe, Purmerend

Onze waardering:

Over De Bonte Koe

Biercafé De Bonte Koe is een authentiek oud bruin café waar het draait om gezelligheid en huiselijkheid. Hier worden de gasten nog ouderwets in de watten gelegd. Het café ademt een warme deken door de authentieke schilderijen die het mooie café sieren sinds 1897, het pand is van 1844. In De Bonte Koe staat kwaliteit, diversiteit en gastvrijheid hoog in het vaandel. Iedere zaterdag in de wintermaanden staar er dan ook een grote gratis pan soep klaar voor alle gasten van “De Koe”, zoals het café ook wel wordt genoemd.

Op de roodkoperen bar staan 21 bieren op de tap waarvan een hoop kranen steeds wisselen met telkens andere bieren van verschillende lokale, kleine en grotere brouwerijen en verschillende biersoorten. Een centrale plek neemt het eigen bier in . Dit is een blond bier van 7,2 % met de naam Kalverliefde dat wordt gebrouwen in samenwerking met brouwerijhuurder SNAB dat zijn bieren op zijn beurt bij de Proefbrouwerij in Lochristie (België) laat brouwen. Tevens zijn er rond de 250 bieren van de fles. De Koe heeft ook een mannen- en een vrouwenbiergilde die iedere maand een gildeavond hebben. Naast de bieren, is er ook een uitgebreide whiskykaart met rond de 200 flessen . Ook is er een whiskygilde, ook zij komen 1x per maand samen. Ook worden er heel veel evenementen georganiseerd, zoals het Bokbierfestival, de Tap 100, Oktoberfest, concert van The Tribute To The Cats Band, whisky festival, bokkentocht en veel meer.

Wij dronken er het eigen bier, de Kalverliefde (7,2%, Belgisch blond) en een Oude Geuze Boon à l'Ancienne - VAT 109 Mono Blend (8,25%) van Brouwerij Boon uit Belgie.

Adres: Koemarkt 24, 1441 DC Purmerend, website

In de buurt

Biercafé De Bonte Koe is gevestigd op de Koemarkt, het centrale plein van Purmerend waar vroeger letterlijk de koemarkt werd gehouden. Het ontstond in 1645 toen de Staten van Holland en West-Friesland toestemming gaven de stad voor de vijfde maal uit te breiden. Ook het beedlhouwwerk midden op het plein en de Koestraat en de Kalversteeg verwijzen nog naar het verleden van het plein. Tegenwoordig is de Koemarkt uitgegroeid tot het belangrijkste uitgaansplein van Purmerend en is er een groot aantal horecazaken gevestigd. Het plein ligt midden in het winkelhart van de stad. Op de Koemarkt vind je bijvoorbeeld ook Proeflokaal Bakker, waar je ook een goed glas bier kunt drinken.

Eénmaal per jaar wordt begin oktober het Bonte Koe Bokbierfestival georganiseerd. Dit bokbierfestival wordt al ruim 20 jaar gehouden. In het café en in de tent op het plein zijn dan meer dan 30 bokbieren te proeven. Andere tips: De Nicolaaskerk, stichting Purmerends museum gevestigd in het oude stadhuis van Purmerend, theater De Purmaryn en ga vooral ook een hapje eten in 't Hoedje van de Koningin. Deze vind je allemaal op of in de directe omgeving van de Kaasmarkt.