Prael Houthavens, Amsterdam

Over De Prael Houthavens

Op De Prael zijn wij nog altijd een 'beetje verliefd', hoe kan het ook anders? Wat ooit in 2002 begon in een industiepand aan de Helicopterstraat op het Amsterdamse industrieterrein De Schinkel, is nu uitgegroeid tot een serieus bedrijf met vestigingen op de Wallen aan de Oudezijds Voorburgwal en sinds dit jaar ook in de Houthavens. We laten de vestiging op de Wallen met de brouwerij, het proeflokaal en de winkel maar links liggen, de nieuwe lokatie aan de Houthavens heeft ons hart veroverd. Hier vind je nog de rauwe sfeer van vroeger toen het bier nog gewoon Johnny, Willy, Willeke of Andre heette.

Er is veel veranderd bij De Prael in de afgelopen vijftien jaar, maar ook veel is hetzelfde gebleven. Het is allemaal groter, serieuzer en professioneler geworden, maar De Prael is nog steeds no-nonsense en transparant. En het allerbelangrijkste: de mensen, en dat zijn allemaal bijzondere mensen, staan nog steeds voorop. Zo hoort het ook. Als dat verandert, is de liefde over en De Prael verloren.

De Prael Houthavens is nu alleen nog proeflokaal waar je een hapje kunt eten en de eigen Prael-bieren kunt proeven. Maar deze zomer zal ook de nieuwe brouwinstallatie in gebruik wordt genomen, die in Delft zal worden gebruikt. Een unicum: geen goedkope Chineze spullen, maar oerdegelijk Nederlands product. Als die ketels er zijn, wordt al het bier weer gebrouwd in de eigen ketels. Nu wordt er nog huurgebrouwen bij Lindeboom in Limburg om de schappen van de Albert Heijn te kunnen vullen. Nog een noviteit is dat het regenwater op het dak van het pand zal worden opgevangen en na bewerking worden gebruikt als brouwwater voor al het bier uit de Houthavens.

Wij dronken er een Hemelswater Code Blond, de Bitterblond (voorheen Johnny) van 5,7%, maar dan gebrouwen met regenwater dat wordt betrokken van een tuincentrum. Daarna was het tijd voor de Lentebok van 6,6%, die wij volhardend de Andre blijven noemen. Sommige dingen mogen dan veranderen, andere moeten gewoon blijven zoals ze zijn. Zoals een beetje verliefd bijvoorbeeld. Voor altijd!

Adres: Nieuwe Hemweg 2, 1013 BG Amsterdam, website

 

In de buurt

De Houthavens liggen aan het IJ in het westelijk havengebied van Amsterdam en bestaan uit vier havens: de Oude Houthaven, de Houthaven, de Nieuwe Houthaven en de Minervahaven.  Aan de noordkant wordt de haven begrensd door de strekdam in het IJ en aan de zuidzijde door de Spaarndammerbuurt. De haven wordt voornamelijk gebruikt voor de binnenvaart, maar zal in de komende jaren een grondige verandering ondergaan als er een nieuwe woonwijk op zeven kunstmatige eilanden zal worden gebouwd.

Belangrijkste attracties in de buurt zijn het Theater Amsterdam aan het water in Houthavens, Museum Het Schip en het Polanentheater in de Spaarndammerbuurt en tot slot het terrein van de Westergasfabriek met onder andere één van de vestigingen van brouwerij Troost en het filmtheater Het Ketelhuis.