Over Bar Oorlam
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Bar Oorlam een Nederlands tintje. Het werd namelijk opgericht in een samenwerking tussen de Buddelship Brauerei (Hamburg, Duitsland) en Filoof Jenever (Amsterdam, Nederland). Hier waan je je in je eigen woonkamer, maar dan met een bar met 15 bieren van de tap, waarvan een groot deel van de Buddelship Brauerei komt, en een lange lijst aan jenevers. Je kunt kiezen voor een glas bier, een glaasje jenevers of een combinatie van beiden. Pairen noemen ze dat bij Bar Oorlam. Oftewel een Kopstoot, maar dan wel in een modern jasje, een kopstoot Deluxe of Craft Kopstoot. En als je door de taplijst heen bent, neem dan een kijkje op de stelling aan de muur tegenover de tap. Daar staat ook een hele selectie aan bieren op fles en blik, om mee naar huis te nemen, maar ook om ter plekke op te drinken.
De bierkaart van Bar Oorlam strekt zich uit van een zwaar gehopt pils tot een klassieke Amerikaanse IPA, van Calvados Barrel aged wilde ales met abrikozen en jeneverbes (Seewoatr) tot zure rogge lagers met rozenbottel (Man'o Sting) en rijstwijn lagers op witte wijnvaten (Jam session). Het bieraanbod is altijd anders en wisselt regelmatig,. De hiervoor beschreven bieren waren waarschijnlijk al op als je dit leest. Er is altijd iets nieuws en interessants om te proberen.
Wij dronken er een 6. Aufklärung (Sour - fruited Gose, 4,5%), een Himbeer Weisse (Sour - fruited Berliner Weisse, 5,0%), een Lost Horizon II (Lambic - fruit, 6,2%), een 7. Meppener Moorbrand Ardberg BA (Stout - Imperial/Double, 9,7%), een Herois Do Mar (Barleywine, 9,8%) en een 8. Eisbrecher Rum BA With Tonka (Imperial Russian Stout, 11,8%), allemaal van de Buddelship Brauerei,
Adres: Kohlhöfen 29, 20355 Hamburg, Duitsland, website
Buddelship Brauerei
De Buddelship Brauerei werd opgericht in 2013 en was tot 2020 gevestigd in een oude visconservenfabriek in Hamburg-Stellingen. Vanaf de oprichting tot 2020 werd gebrouwen op een 10 hectoliter-installatie. Vanaf 2021 richt Buddelship zich volledig op hoppige, ondergistende (Duitse) bierstijlen (waaronder pilsener) en op een doorontwikkeling van rijping op houten vaten (barrel aging). Om dat te bewerksteliggen was een verhuizing nodig naar nieuwe (zeer oude) hoeve met brouwerij en distilleerderij, onder de naam Lost Horizon.
In de eerste jaren van Buddelship werden de brouwers vooral geïnspireerd door het maritieme erfgoed van Hamburg en door de geschiedenis van Hamburgse brouwerijen en bieren uit de tijd van de Hanze. In die jaren brouwden ze zo'n beetje alles wat ze maar wilden. Alles werd met de hand gedaan, ook al deed het soms pijn. Van 2013 tot 2020 bracht dit meer dan 70 verschillende bieren samen in meer dan 30 verschillende bierstijlen op de markt. Het is een fout die vele craft brouwerijen, teveel bieren in het assortiment, te weinig herkenbaarheid en te weinig focus en te weinig aandacht voor goed brouwen.
Toen ze begin 2020 plotseling uit onze locatie werden gezet door de eigenaar van de fabriek onder dreiging van een ontruimingszaak, liep het Buddelship volledig vast. Plots was er niets meer om een handje toe te doen. De brouwketels stonden opgeslagen in een donkere hoek van de Hamburger haven en tegelijkertijd kwam alles door de pandemie bijna volledig tot stilstand. Het was nu tijd om kennis te maken met het harde leven van een zogenaamde 'zigeuner': een brouwerij zonder brouwerij, dus zonder huis.
Buddelship maakte een doorstart: het wil nog steeds de ziel van bier, namelijk passie en brouwkunst, weer tot leven brengen en vullen met alle natuurlijke, historische en geografische diversiteit die Hamburg en de wereld te bieden hebben. Bier is meer dan alleen een drankje, het is een levenshouding, verbondenheid met de natuur en een internationale culturele troef. Daarom laat Buddelship het bier zoals het is: ongefilterd, fris en levendig. Dat was de missie in 2013 en daar staat Buddelship nog steeds voor. Met de naam en oorsprong ziet Buddelship zichzelf nog steeds verankerd in de maritieme Hamburgse biercultuur uit de tijd van de Hanze. Dus ontstond het idee om zich volledig te richten op de traditionele Duitse bierstijlen en deze aan te passen aan de moderne tijd en te herinterpreteren. En omdat Buddelship van nature onderkoeld is, richten ze zich dus alleen op ondergistende bieren, zoals Pilsener, Schwarzbier, Bockbier en Exportbier (Dortmund). En dat betekent niet alleen een nieuwe koers, maar ook een nieuw logo en design, en om de verandering compleet te maken is ook het bottelen volledig overgeschakeld op blikjes. Buddelship brouwt nu alleen nog maar spannende, moderne interpretaties van klassieke Duitse bierstijlen.
Filosoof Jenever
Destilleerderij Filosoof Jenever is gevestigd in Amsterdam en wordt gerund door Nienke Oostra, een eigenzinnige vrouw die eigenzinnige jenevers maakt. Waar ze dat doet, blijft een raadsel, maar ze fermenteert, destilleert, macereert en rijpt haar sterke dranken op een miljoen verschillende manieren. Dat levert een mooie serie jenevers op met illustere namen als:
- Amber (fruitige barrel aged roggejenever met jasmijnthee en gefermenteerde kalmoeswortel)
- Hilde (scheepsjenever met eucalyptus bloemen, laurierblad en zoethout)
- Arieke (gerookte barleywine jenever met grassige Saaz hop)
- Koschka (oude jenever met East Kent hop, citroen en roos)
- Marije (destillaat van een porter met Columbus hop en jeneverbessen, 50% barley wine)
- Tamar (een zure en rokerige citroenjenever met hibiscus en Lapsang Souchon thee, bevat 50% barley wine)
- Tini (pittige roggejenever met peperkorrels, kalmoes, kaneel, sinaasappelschillen en komijn, bevat 50% barley wine)
- Rodante (bloemige barrel aged roggejenever met rozebladeren, kamille, meidoorn en citroen, bevat 60% Bourbon BA moutwijn)
- Wieke (moutwijnjenever, 1005 roggejenever vier jaar barrel aged).
In de buurt
Bar Oorlam ligt ten westen van de Hamberger-Innenstadt en ten noorden van Hamburg-Neustadt. De Innenstadt laten we links liggen. De Neustadt is een gezellige buurt met leuke café's, restaurants en winkeltjes. Dat is dus eigenlijk een kwestie van de rondlopen en zelf ontdekken, maar hier hebben we alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet: de wekelijkse vlooienmarkt op de Großneumarkt, het Italiaanse restaurant Carpriccio, het historisch park met meer en bloemperken Großanlagen en tot slot Loving Hut Vegan House, een veganistisch restaurant.