Arras is een stad met 40.000 inwoners in het noorden van Frankrijk en tevens de hoofdplaats van het departement Pas-de-Calais. In Nederland kennen we Arras beter onder de naam Atrecht van de Unie van Atrecht uit 1579 waarbij een aantal Waalse gewesten, te weten Artesië, Kamerijk, Henegouwen en Romaans-Vlaanderen, zich weer verzoende met de Spaanse stadhouder als reactie op de opstand in de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In reactie hierop verenigden de noordelijke gewesten zich in de Unie van Utrecht. Sindsdien behoorde Arras tot de Spaanse Nederlanden, waarna het in 1659 door het Verdrag van de Pyreneeën bij Frankrijk werd gevoegd.
Zo kennen de meeste Nederlanders Arras, maar er is veel meer historie hier. Gedurende vele eeuwen was Arras een stad strategisch gelegen in het graafschap Vlaanderen op de grens tussen Frankrijk en de Lage Landen. In 1460 vond hier bijvoorbeeld de Vauderie d'Arras plaats, de eerste heksenjacht in de Nederlanden. Tevens werden hier verschillende vredesverdragen gesloten, meestal bekend onder de naam Vrede van Atrecht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Arras niet ver gelegen van het front en werd daarom zwaar beschadigd tijdens de oorlog. Na de oorlog werd het stadje herbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vanaf juni 1940 door Duitsland gedurende ruim vier jaar bezet.
Tegenwoordig is Arras een aantrekkelijk stadje dat een bezoek meer dan waard is met zijn vele bezienswaardigheden zoals de Grand Place, het Place des Heros met de Belfort, de voormalige Sint-Vaasabdij (nu museum en mediatheek) en de vroegere abdijkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-en-Sint-Vedastuskathedraal. In het zuidwesten van de stad ligt de Britse militaire begraafplaats Faubour d Amiens Cemetery, het Arras Memorial en het Arras Flying Services Memorial met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.