Zoumaï, Marseille

Onze waardering:

Translate:

Over Zoumaï

Zoumai is een jonge onafhankelijke ambachtelijk brouwerij uit Marseille. Deze ambachtelijke brouwerij werd opgericht in 2018 in de stad Phocaean. Zoumaï biedt een uitgebreid assortiment biologisch bier met als doel de smaak van de grondstoffen zoveel mogelijk te respecteren en mee te werken aan het behoud van het milieu. Elk van de bieren van brouwerij Zoumai draagt ​​de naam van een van de eilanden voor de kust van Marseille: Maire, Tiboulen, Gaby en Riou. Meerdere keren per jaar onthult Zoumai een limited edition bier met de smaken van het huidige seizoen.

Naast brouwerij is Zoumaï ook een brewpub waar je de bieren kunt drinken en dineren in een industriële en plantrijke setting onder het natuurlijke licht van een glazen dak aan de voet van de vaten. De brouwerij en brewpub zijn nauw verweven zodat je nauwelijks in de gaten waar de brouwerij begint en waar de brewpub ophoudt.

De herkomst van de naam Zoumaï  is ook bijzonder, het komt uit het Provençaals en bestaat uit twee delen: Zou betekent 'Kom' en Maï 'weer'. Zoumaï zelf claimt dat deze naam symbool staat voor de wens om creatieve ambachtelijke bieren te maken en te delen.

Het Provençaals, ook wel Occitaans genoemd, is de verzamelnaam voor een aantal nauw verwante streektalen, waaronder Gascons, die gesproken worden in Zuid-Frankrijk en kleine aangrenzende gebieden in Spanje en Italië. Het volledige taalgebied van deze streektalen wordt Occitanië genoemd. De nieuwe regio Occitanië maakt daar minder dan de helft van uit.

Door het onderwijs, de verstedelijking en toegenomen mobiliteit is het Occitaans een bedreigde minderheidstaal geworden. Ongeveer 65% van de inwoners van Occitanië begrijpt Occitaans, en ongeveer 2 miljoen mensen zouden het nog dagelijks spreken. De meesten hiervan zijn echter ouderen en mensen die op het platteland wonen. Desondanks is er een cultureel circuit ontstaan dat veel en graag teruggrijpt op poëzie en muziek uit de 12e eeuw. Deze revivalcultuur heeft aansluiting weten te vinden bij de new agebeweging. Ook is er een zeer levendige internetgemeenschap ontstaan, waarbij er veel uitwisseling met het Catalaanse taalgebied plaatsvindt.

Een tip is de biologische markt op donderdag met Terre de Mars (biologische groenten) en House of Pain (biologische bakker). Verder worden er bij Zoumaï regelmatig concerten, conferenties, (foto)tentoonstellingen en andere culturele uitingen georganiseerd.

In het assortiment vindt je onder andere bieren als de Gaby (Amerikaans witbier, 4,4%), de Planier Equinox (session IPA, 5,0%), de Riou (Extra Special Bitter, 5,0%), de Tiboulen (pale ale, 5,5%) en de Maire (IPA, 6,8%), de Maire des Boucaniers (blonde IPA, barrel aged, 6,8%), de Voodoo Black Bison (stout, 5,2%) en een serie van 4 seizoensbieren onder de naam Pomègues (voor ieder seizoen een bier). De lijst gaat nog wel een tijdje, dus kijk op het bord en bestel je bier.

Adres: 7 Cr Gouffé, 13006 Marseille, Frankrijk, website

In de buurt

Zoumaï is gevestigd op een steenworp afstand van Castellane, een bruisende wijk ten zuiden van de Vieux-Port van Marseille die rijk is aan prachtige woningen en kerkgebouwen en één van de vele wijken van Marseille die in de 18e eeuw bijna volledig werd herbouwd door Lodewijk XIV. De buurt laat zich het beste te voet verkennen. Op die manier kun je de lokale architectuur het beste in je opnemen.
Castellane en het populaire centrale plein van de wijk behoren onder locals tot de meest geliefde delen van Marseille. Je vindt hier tal van restaurants en indrukwekkende, zij het ietwat vervallen gebouwen. Dit is de perfecte plek om een idee te krijgen van hoe de Marseillais leven. Ga shoppen, verken de buurt of bezoek een lokaal cafeetje om met een glas pastis de drukte van de stad aan je voorbij te zien trekken.Maak een wandeling door de wijk langs de vele religieuze gebouwen van Castellane. Begin bijvoorbeeld bij de fraaie romaanse façade van de 19e-eeuwse Grande Synagogue, het centrale gebedshuis voor de Joodse gemeenschap die hier al sinds de 5e eeuw gevestigd is. In zuidelijke richting vind je de Basilique du Sacré Coeur, die na de Eerste Wereldoorlog is gebouwd in een Neo-Romaanse en Neo-Byzantijnse stijl met massieve granieten zuilen. Eenmaal terug bij het Palais de Justice bevind je je weer in aardse sferen. Dit gerechtsgebouw is voorzien van een indrukwekkend neoklassiek ontwerp en fraaie gazons waarop een standbeeld is geplaatst.

Vanaf het Palais de Justice kun je je weg vervolgen naar het Place Castellane, het plein waaraan de buurt zijn naam ontleent. Hier kun je een foto maken van de beroemde fontein die midden op het 18e-eeuwse plein is gebouwd. 's Ochtends vindt hier de Marché du Castellane plaats, waar je alles van lokale producten tot antieke spullen kunt scoren.In noordelijke richting vind je het Musée Cantini. Hier worden modernistische kunstwerken uit het begin van de 20e eeuw tentoongesteld.