La Brasserie Communale, Marseille

Onze waardering:

Translate:

Over La Brasserie Communale

Brasserie Communale, de naam zegt het al, is meer dan een plek waar je bier kunt drinken. Het is een complexe puzzel waar professionaliteit wordt gemengd met knowhow, overtuigingen en morele waarden. Hier vind je een proeflokaal met een ruime keuze aan lokale craft bieren, een microbrouwerij, een restaurant op basis van lokale en seizoensproducten met een wisselend menu en daarbij ook nog een ruimte waar artistieke expressie centraal staat: concerten, performances, tentoonstellingen, workshops, theater, residenties en andere vertoningen.

Een fantastische plek dus, maar er viel ons wel iets op. We dronken er de volgende bieren: de Frappadingue (IPA, Imperial/double, 9,4%), Triple Hot (spiced/herbed beer, 6,8%) en RIB90 (Weizen, 7,3%) van Brasserie Garrigues uit Soummières (Frankrijk), de Limbo Coco (sour, 6,0%) van Brasserie de la Plaine uit Marseille (Frankrijk), de Sour Noise (sour, 5,0%) en Mlle Jalouze (Fruit beer, 6,5%) van Brasserie de Sulauze en de La Nim'Ale ((IPA, 5,4%) van Brasserie La Barbaude uit Bouillargues (Frankrijk).

Allemaal leuke, kleine Franse brouwerijen, maar geen bieren van Brasserie Communale zelf, terwijl er overduidelijk wel eigen ketels zijn. Hoe zit dat? We vroegen het Brasserie Communale zelf. Het antwoord kwam snel: ze beginnen met het brouwen van hun eigen bieren deze winter (2022/2023). Dat roept natuurlijk meteen nieuwe vragen op: Hebben ze nog nooit eerder eigen bieren gebrouwen? Is dit voor het eerst? Zijn ze nog nooit een brouwerij geweest, maar wel een brasserie? We laten het er bij zitten, het is zo'n leuke plek. We gaan gewoon nog een keer in de komende jaren.

Adres: 57 Cr Julien, 13006 Marseille, Frankrijk, website

In de buurt

Brasserie Communale is gelegen op het Cours Julien. Een aanrader, vooral 's avonds. Dit plein is gelegen in de wijk Notre-Dame du Mont, in het 1e en 6e arrondissement van Marseille en bestaat uit twee delen: een groot voetgangersplein dat loopt van de rue des Trois-Frères-Barthélémy naar de rue Armand-Bédarride en een weg die openstaat voor autoverkeer van de rue Armand-Bédarride naar de boulevard Garibaldi.

Om het plein te bereiken kun je ook de Escaliers de Cours Julien nemen. Deze trappen werden in 1859 gebouwd om de inwoners van de Cours Julien en de wijk Saint-Michel een directere toegang tot het lager gelegen deel van de stad te bieden. Tegenwoordig zijn deze trappen een toeristische attractie met alle street art die je hier vindt. Winkeltjes, barretjes, restaurantjes en street art vind je ook in de straten achter het plein, met name de Rue Crudere, de Rue Pastoret, de Rue Bussy en de Rue des Trois Rois. Van 1860 tot 1973 was op de Cours Julien de Centrale Markt, een markt voor groenten en fruit. Na de verplaatsing van de markt naar de M.I.N. des Arnavaux werd het omgebouwd om vele restaurants en culturele locaties te huisvesten.