Waterland Brewery, Monnickendam

Onze waardering:

Translate:

Over Bierderij Waterland

De Waterland Brewery, tot 2019 bekend onder de naam Bierderij Waterland, werd in 2014 opgericht en opereerde de eerste jaren als brouwerijhuurder. In 2018 werd het echt serieus opende de brouwerij met proeflokaal haar deuren in de jachthaven van Monnickendam. De biologische brouwerij en proeflokaal zijn gehuisvest in een voormalige havenloods van 800m2 die is omgebouwd tot een multifunctionele horecagelegenheid.

Het flessenbier wordt gebrouwen bij brouwerij De Leckere in Utrecht, waarvan wij recentelijk het Leckere Werkspoorcafé bezochten. In de eigen brouwinstallatie worden fusten afgevuld voor de horeca en natuurlijk het eigen proeflokaal. Buiten het bestaande assortiment bieren worden er regelmatig nieuwe recepten gebrouwen in het TapLab (kleine brouwinstallatie). Deze nieuwe brouwsels worden in het proeflokaal getapt en beoordeeld.

Tot het assortiment van de Waterland Brewery behoren onder andere de Marker Maagd (witbier, 5,0%), Broeker Blonde (blond, 6,0%), Kattekwaad (amber ale, 6,0%), Hoppy Hannah Sunset IPA (IPA, 6,3%), de Monniker Moker (tripel, 8,0%), Tingling Tilly Summer Blond (blond, 6,0%), de Gouden Bocht (goud blond, 9,0%), Bubbling Betty (brut IPA, 4,5%) Sober Sally (Every day IPA, 0,5%), Rockin' Ruby (winter ale, 6,0%), Bomba Bock (bokbier, 6,5%) en Waterlander (pilsener, 5,0%). Maar het is natuurlijk veel interessanter om te kijken wat er op de tap staat vanuit het Taplab. Veel plezier op deze geweldige bierspot.

Adres: Galgeriet 4, 1141 GK Monnickendam, website

In de buurt

Bierstad Waterland is gevestigd in Monnickendam, een stad (nou ja, stadje) met ongeveer 10.000 inwoners in de gemeente Waterland, gelegen aan de Gouwzee in de provincie Noord-Holland. Het stadje was tot 1991 een zelfstandige gemeente,  maar ging in dit jaar op in de nieuw gevormde gemeente Waterland, waartoe ook Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Watergang, Uitdam, Zuiderwoude en Purmer toe behoren.

Monnickendam ontstond op de plek waar een veenriviertje uitmondde in het Almere, dat tot in de 13e eeuw de voorganger was van de Zuiderzee. Over de naam 'Monnickendam' gaan twee verhalen. Het ene vertelt over een dam waar torentjes, genaamd monniken, werden geplaatst om de doorgang te bemoeilijken. Het andere gaat over monniken van het Friese Norbertijnen Klooster Mariëngaarde dei zich gevestigd zouden hebben. In het wapen van Monnickendam komt nog altijd een monnik voor.

Naast de Bierderij Waterland hebben we de volgende tips voor je: Waterlandmuseum De Speeltoren, de Grote Kerk (55 meter hoog, gebouwd tusssen 1400 en 1550 (ze namen er de tijd voor), de Monnickerdammer Visdagen (met visrokers, mandenvlechters, klompenmakers en nettenboeters op de kade), museumhuis Timmerman (gevestigd in het Oude Raadhuis van Monnickendam), het Waaggebouw De Waegh (1668) en het Weeshuis uit 1638 (vergaderlocatie met taart- en theetuin).