Over Leckere Werkspoorcafé
Het Leckere Werkspoorcafé opende in 2017 haar deuren op het terrein van de Werkspoorkathedraal, een voormalige fabriekshal waar spoorwegen en bruggen werden gebouwd en die nu dienst doet als evenementenlocatie. Het Werkspoorcafé hoort bij brouwerij De Leckere die op een steenworp afstand ligt. Daarover later meer. Eerst het Werkspoorcafé zelf. Een stoer gebouw met stoere bieren (11 op tap en een aantal op fles/blik), aldus de eigenaar destijds in 2017. Het gebouw is inderdaad stoer. Of de bieren ook stoer zijn, daar hebben we een mening over. Ook daarover later meer.
Dan de brouwerij zelf. De brouwerij werd opgericht in 1997 en vestigde zich op het bedrijventerrein Lage Weide. De geschiedenis van de brouwerij strekt zich derhalve al meer dan 25 jaar uit en in die jaren schuurden ze al meermalen langs een financiële afgrond met bijna faillissementen, vele wisselingen van eigenaren en een verhuizing naar de Schaverijstraat (op een steenworp afstand van de Tractieweg waar zich het Werkspoorcafé bevindt). Nadat een jaar eerder het Werkspoorcafé werd geopend, gelegen achter de Werkspoorkathedraal, verhuisde in 2018 ook de brouwerij en nam zijn intrek in de nabijgelegen Werkspoorfabriek aan de Schaverijstraat.
De bieren dan. Het assortiment was voorheen wat saai en de bieren werden gepasteuriseerd waardoor ze ook smaak verloren. Bovendien kwamen ze in veel te kleine 25 cl flesjes. Allemaal redenen waarom we de bieren van De Leckere links lieten liggen. Maar tijden zijn veranderd. Ook bij De Leckere. In het assortiment vinden we klassiekers als Witte Vrouwen (half weizen, 5,0%), Gulden Craen (blond, 6,0%), Rode Toren (bokbier, 6,5%), Paulus (abdijbier, 7,5%), Razende Swaen (tripel, 8,0%) en de Blauwe Bijl (quadrupel, 10,0%). Maar het assortiment is uitgebreid, bijvoorbeeld met een Pilsener (pilsener, 5,0%), Witte Cascade (weizen IP(A, 5,5%), Donkere Gaard (stout, 8,0%), Dubbel NEIPA (new england IPA, 8,5%) en Sonnenborgh (6,2%). Maar de lijst gaat nog door, zoals Gouden Munt (10,0%), Industrial Lager (lager, 4,6%), Medieval Gruit Ale (5,0%) en Medieval Hoppenbier (7,7%). Tot slot had De Leckere ook nog barrel aged versies van de Springhaver, Blauwe Bijl en Gulden Craen ten tijde van ons bezoek. Ons oordeel: De Leckere is lekker en verrassend.
Adres Werkspoorcafé: Tractieweg 43, 3534 AP Utrecht, website
Adres brouwerij: Schaverijstraat 15, 3534 AS Utrecht, website




In de buurt
De Leckere Werkspoorcafé en brouwerij De Leckere bevinden zich op een industrieterrein ten noorden van het centrum van Utrecht, tussen de wijk Zuilen en het Merwedekanaal. De wijk Zuilen had lang een slechte naam, maar wordt tegenwoordig gezien als misschien wel de meest diverse wijk van Utrecht. Van yuppen tot ras-Utrechters: iedereen lijkt van deze Utrechtse wijk te houden.
Een paar tips hier: Familie van Rijk (delicatessenwinkel / koffietent), The Sandwich Company (hippe koffiebar waar je ook wat kunt eten), het Julianapark, het Museum van Zuilen (over de geschiedenis van Zuilen en relikwieën uit de voormalige Demka-staalfabriek uit Zuilen), The Colour Kitchen Zuilen (restaurant met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt) en de Brewpub Oproer (daarover later meer).



