Moersleutel Scrapyard, Alkmaar

Onze waardering:

Translate:

Over Moersleutel Scrapyard, Alkmaar

Het verhaal van Moersleutel is vrij eenvoudig en herkenbaar. Vier jongens die net klaar zijn met hun technische studies en denken dat ze in alles beter zijn dan hun vader, of specfiek in het brouwen van bier. Dat bierbrouwen nog niet meevalt ontdekken ze bij hun eerste brouwsel dat kan worden getypeerd als slootwater. Nadat de vader en zijn vrienden op zijn Noord-Hollands uitgelachen waren (na een jaartje of drie dus) gingen ze met zijn allen terug naar de brouwerij en probeerden het opnieuw. En opnieuw. En dit keer met meer succes.

Het eerste bier van de Moersleutel kwam in 2016 op de markt, een imperial stout en was een blend van de stouts Motorolie en Je Moer. In de beginjaren werd er op huurbasis gebrouwen in de ketels van Vriendenbier (de ketels van pappie) en werd er een ruimte gehuurd voor vergisting, lagering en opslag naast Vriendenbier. In 2017 werd er bij de Gemeente Alkmaar een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor het vestigen van een eigen brouwerij aan de achterzijde van het pand aan de Diamantweg 9 in Alkmaar. De brouwerij werd in samenwerking met Vriendenbier opgezet en sinds 2018 wordt er hier gebrouwen. In de tussentijds werd er ook juridisch aan de weg getimmerd: brouwerij De Moersleutel en Vriendenbier zijn sinds september 2017 onderdeel van Zomerdijk Brewing and Blending. In 2019 werd The Scrapyard geopend, een pop-up proeflokaal van De Moersleutel.

Het assortiment van De Moersleutel i uitgebreid, zeer uitgebreid. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op Brouwerij De Molen uit Bodegraven. Je ziet door de bomen het bier niet meer. We beperken ons tot drie vaste core bieren: Motorolie (stout, 12%), Crank the Juice (Hazy IPA, 5,5%) en Macaroon Machine (Coconot Pastry Stout, 10%). En als je meer wilt weten, neem hier dan maar een kijkje.

 

Adres: Pettemerstraat 15, 1823 CW Alkmaar, website

In de buurt

De Scrapyard van Moersleutel is gevestigd in Alkmaar Overstad dat op enkele minuten wandelen van het centrum van Alkmaar ligt. Je hoeft hiervoor alleen het Noord-Hollandsch Kanaal over te steken, een kanaal dat loopt van Amsterdam-Noord, via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder. Het kanaal is gegraven in het begin van de 19e eeuw in opdracht van koning Willem I.

Alkmaar Overstad presenteert zichzelf als een uniek stadsdeel met woonboulevard en overige winkels. Met andere woorden: winkelen, wonen, werken en ontspanning. Dat unieke zou je enigszins overdreven kunnen noemen, maar goed, er is genoeg te beleven. Sinds kort is de megabioscoop Vue operationeel en kan er van muziek worden genoten in het naastgelegen Poppodium Victorie. Deze twee (Vue en Victorie) liggen allebei naast de Scrapyard. Aan de overkant van de Pettemerstraat vind je een heus Beatles Museum, dat zichzelf met 1.000m2 het grootste Beatles museum ter wereld noemt en in 2021 werd uitgebreid met een Elvis museum en een Zeezendermuseum. Drie voor de prijs van één. Nou, nou.

Aan de achterkant van de Scrapyard vind je op de Zijperstraat een ware kringloopverzameling met Uitdragerij 15 (tweedehandswinkel), KOOK (kringloopwinkel), RataPlan Alkmaar (kringloopwinkel), Loods 15 (kringloopwinkel) en Mooi Rood Oudejans Vintage (kringloopwinkel).