Taproom Jungbusch, Mannheim

Onze waardering:

Over Taproom Jungbusch

Taproom Jungbusch is gevestigd in de wijk Innenstadt/Jungbusch, de nieuwe hipster zone van Mannheim. Het is de eerste craft beer bar van Mannheim met 12 wisselende craft bieren van de tap en een goed aanbod van bieren op fles en blik. Jungbusch trekt vooral een jong en studentikoos publiek. En Follow the Beer natuurlijk, niet helemaal jong meer, niet echt studentikoos, maar nog best hip voor onze leeftijd.

Jungbusch heeft ook zijn eigen bier, dat ze naar eigen zeggen laten brouwen in Heidelberg. Ons bruin of geel vermoeden is dat het hier gaat om de Kulturbrauerei Heidelberg, en niet om Vetter's Alt Heidelberger Brauhaus, die we allebei in 2020 bezochten. Van deze brouwerij komen de volgende bieren: Jungbusch Ale (pale ale, 5,6%), New Monnem IPA (IPA, 6,5%), Monnemer Pils (pilsener, 4,9%) en Schnelles Helles (Hell, 4,9%), die we op een proefplankje alle vier proefden. Strakke Duitse bieren en geen craft rommel, zoals je nu eenmaal van Duitse brouwers kunt verwachten. Ze leveren nu eenmaal de beste brouwers ter wereld.

Verder dronken we hier de Fränk (Sour - Fruited, 3,9%) van Brauerei Flügge uit Frankfurt am Main, de Goosebumps (Sour-  Fruited Berliner Weisse, 6,0%) van BRLO uit Berlijn en  de Must Kuld (porter, 7,8%) van Pöhjala uit Estland, een brouwerij waar de hele craft bier wereld nat van wordt, maar die wij best goed vinden. Onze aandacht ging vooral uit naar Brauerei Flügge, die we nog niet kenden en die onder meer bier-wijn-hybriden maakt.

Frankfurt am Main staat nu hoog ons lijstje voor een bezoek. En bij Jungbusch komen we zeker terug. Wat een geil (het Duitse geil) tentje!

Adres: Beilstraße 4, 68159 Mannheim, Duitsland, website

In de buurt

Mannheim is een Duitse Stadtkreis met ongeveer driehonderdduizend inwoners en ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en de Neckar. De stad vormt het centrum van de Rhein-Neckar-Dreieck, een stedelijk gebied met ongeveer 2,4 miljoen inwoners en wordt ook wel Quadratestadt genoemd. Deze bijnaam is te danken aan de aanleg van de binnenstad volgens een schaakbordpatroon op zijn New Yorks, waarbij de huizenblokken - de Quadrate - zijn genummerd zijn volgens een bepaald systeem. Straatnamen ontbreken hier. Een andere bijnaam voor Mannheim is Schiller-stad, naar de toneelschrijver Friedrich Schiller, die in Mannheim doorbrak.

Vanuit de Quadrate is het slechts een korte wandeling naar de wijk Innenstadt-Jungbusch waar je naast Taproom Jungbusch tal van kledingwinkels, restaurants en cafés aan in de voetgangersstraten en op de pleinen. Enkele van de vele kunstinstellingen in de buurt zijn het Museum Zeughaus in een 18e-eeuwse wapenkamer en het uitgestrekte barokke paleis met tentoonstellingen in vijf vleugels. Het hippe Jungbusch trekt een jong publiek aan met zijn theaters, muziekateliers in de Popakademie en industriële gebouwen vol straatkunst. Kortom, zoals wel vaker, Follow the Beer en je komt in de leukste buurt van Mannheim.