Rockin’ Ludina, Groningen

Onze waardering:

Rockin' Ludina rocks!

Rockin' Ludina ontstond, zoals zovele craft brouwerijen voor hen, uit een uit de hand gelopen amateurbrouwhobby. Niet geheel toevallig werd deze hobby uitgeoefend  sinds 2014 op de tjalk de Ludina op een gasfornuis met een 20 liter ketel. De boot ligt namelijk nog altijd tegenover Speciaalbier- en Whiskycafé De Toeter en dient tegenwoordig dienst als B&B. In 2015 ging de brouwerij 'commercieel' en niet veel later vond de presentatie plaats van het eerste bier, uiteraard in De Toeter. Datzelfde jaar nog  werd er een grotere ketel aangeschaft, een 50 liter Speidel installatie en kwamen de brouwactiviteiten in handen van twee mannen, Jurjen Verver en Maik van Heerd (uitbater van De Toeter). In 2017 werd het nog serieuzer en werden de 300 liter brouwketels van Leidsch bier overgenomen en werden vier vergisters van 625 liter aangeschaft.

Maik en Jurjen zijn allebei docent bij Stibon, de enige echte en internationaal erkende bieropleiding van Nederland. Jurjen is sinds 2017 internationaal biersommelier en Maik heeft in 2019 de eerste officiele brouwopleiding afgerond. Jurjen heeft inmiddels zijn brouwactiviteiten gestaakt en heeft een baan elders gevonden, waardoor Maik het nu helemaal in zijn eentje doet.

De brouwerij onderscheidt zich vooral door haar experimenten met barrel-aged bieren en zure bieren. Sinds 2016 bracht Rockin' Ludina verschillende hout-gelagerde bieren op de markt. Deze specials hebben een houtlagering gehad op bijvoorbeeld een sherry-, een wijn- of een whisky-vat. Vanaf 2017 wordt er ook geëxperimenteerd met verschillende zure bieren op houten vaten. Het brouwen van de basisbieren vindt plaats in de brouwerij, terwijl de 'experimenten' plaats vinden aan de overkant. Hiermee houdt Maik de boel zuiver en hygiënisch op orde.

In het vaste assortiment van Rockin' Ludina tref je bieren aan als de Captain Petey (NEIPA, 5,1%) en de Belgian Mermaid (blond, 6,6%). Als specials worden op de website de volgende bieren vermeld: Terra Incognita (barley wine, 11,0%, 4 maanden gelagerd op Jack Daniel's vaten), Barley en Olorosso (barley wine, 12,0%, vier maanden lange houtlagering heeft gehad op een Sherry Oloroso Quatercask) en Tripel Collaboration Weird Beard (tripel, liefst 10,5%, 5 maand op een sherry Oloroso vat). Maar is meer, veel meer. De website zal wel niet up-to-date worden gehouden, nemen we maar aan.

Wij proefden er onder andere de volgende bieren (rechtstreeks uit de lagertank of uit het vat) waaronder een stout in verschillende variaties, zoals lavendel, speciaal geïmporteerde vanillestokjes en rood fruit (kersen, bramen) en een paar experimentele zure bieren.

Adres: Aarhusweg 5-19, 9723 JJ Groningen, website