Brouwerij Martinus, Groningen

Onze waardering:

Over Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Martinus bieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Hier wordt niet alleen bier gebrouwen, maar je hier ook terecht in het café/ restaurant met dakterras voor een hapje eten met bijpassend glas bier. Tevens is er een winkeltje en worden er rondleidingen gegeven.

Initiatiefnemer achter Brouwerij Martinus is Albert-Jan Swierstra (1955). Na twintig jaar in de drukkerijwereld te hebben gewerkt, vond hij in 2015 het tijd voor een nieuwe avontuur. Hij verkocht zijn drukpers en investeerde het geld meteen in gloednieuwe brouwketels. De brouwerij ging in september 2015 van start. Met de brouwinstallatie kan 1.000 liter per keer worden gebrouwen. Zoon Martijn (1989), die studeerde aan de bieruniversiteit van Gent, nam het brouwproces voor zijn rekening, terwijl vader Albert Jan de leiding had over de verbouwing van het pand en de administratie deed en moeder Henriëtte Tukkers de contacten met de horeca onderhield. Per 1 januari 2021, midden in de tweede corona-lockdown, nam zoon Martijn Swierstra, de brouwerij over.

Het assortiment van Martinus bevat onder andere: Blond (6,5%, Blond BA (6,7%), 9 maanden gerijpt op een eikenhouten Calvadosvat met extra saison gisting), 1717 (5,3%, witbier), Saison (6,7%), Peerd (5,8% met Amarillo, Mosaic en Simcoe), Tripel (8,6%), 5e Klok (7,0%, bokbier), Jozef (7,2%, dubbel), Quadrupel (9,0%), Smoked Porter (9,0%, gebrouwen met Duitse rookmout en Engels turfmout), Calmix (9,0%, Russian Imperial Stout) en Calmix BA (9,2%, wederom gelagerd op een eikenhouten Calvadosvat).

Adres: Kostergang 32-34, Groningen, website

In de buurt