Brouwerij Martinus, Groningen

Onze waardering:

Over Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Martinus bieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Hier wordt niet alleen bier gebrouwen, maar je hier ook terecht in het café/ restaurant met dakterras voor een hapje eten met bijpassend glas bier. Tevens is er een winkeltje en worden er rondleidingen gegeven.

Initiatiefnemer achter Brouwerij Martinus is Albert-Jan Swierstra (1955). Na twintig jaar in de drukkerijwereld te hebben gewerkt, vond hij in 2015 het tijd voor een nieuwe avontuur. Hij verkocht zijn drukpers en investeerde het geld meteen in gloednieuwe brouwketels. De brouwerij ging in september 2015 van start. Met de brouwinstallatie kan 1.000 liter per keer worden gebrouwen. Zoon Martijn (1989), die studeerde aan de bieruniversiteit van Gent, nam het brouwproces voor zijn rekening, terwijl vader Albert Jan de leiding had over de verbouwing van het pand en de administratie deed en moeder Henriëtte Tukkers de contacten met de horeca onderhield. Per 1 januari 2021, midden in de tweede corona-lockdown, nam zoon Martijn Swierstra, de brouwerij over.

Het assortiment van Martinus bevat onder andere: Blond (6,5%, Blond BA (6,7%), 9 maanden gerijpt op een eikenhouten Calvadosvat met extra saison gisting), 1717 (5,3%, witbier), Saison (6,7%), Peerd (5,8% met Amarillo, Mosaic en Simcoe), Tripel (8,6%), 5e Klok (7,0%, bokbier), Jozef (7,2%, dubbel), Quadrupel (9,0%), Smoked Porter (9,0%, gebrouwen met Duitse rookmout en Engels turfmout), Calmix (9,0%, Russian Imperial Stout) en Calmix BA (9,2%, wederom gelagerd op een eikenhouten Calvadosvat).

Adres: Kostergang 32-34, Groningen, website

In de buurt

Brouwerij Martinus ligt nog net binnen het door water omringde stadscentrum van Groningen. Als je dit water, de Oosterhaven, oversteekt kom je bij het Dampsterdiep, dat ooit bedoeld was als outdoor evenementencomplex, maar dat nu met behulp van EU gelden wordt vergroend en opgehipt. Of dat laatste gaat lukken, is natuurlijk nog maar de vraag.

De andere kant op is veel interessanter. Zo zit de Steentilstraat en het Gedempte Zuiderdiep vol met winkeltjes, restaurants en barretjes. Zomaar een greep: proeflokaal Mout (dat wij nog niet bezochten, je kunt niet alles in één weekend), Lekkellekkel (Aziatisch eten), café De Oude Wacht, traiterie en ouzerie De Olijfboom, Diyar Mangal houtskoolrestaurant (Turks) en De Groene Stoele (restaurant). Op het Gedempte Kattendiep vind je De Kater (restaurant) en Bar Bodega Cervantes (restaurant). Tot slot, in noordelijke richting bij het Schuitendiep en de Poelstraat tref je eetcafé De Branderij en De Brouwerij (bar)