Pilsner Urquell, Plzen

Over Pilsner Urquell

Een bezoek aan Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj) draait maar om één ding: de kelders waar het ondergistende pilsener in 1842 door een zekere Josef Groll werd uitgevonden. Het resultaat was een helder bier dat van een betere en veel constantere kwaliteit was dan de toenmalige bieren en dat werd gedronken in glaswerk in plaats van ondoorzichtige mokken. Pils veroverde de wereld en is nog steeds verreweg de gedronken biersoort ter wereld. Meer over de biersoort pilsener vind je hier.

Als echte bierliefhebber moet je de kou in de kelders door je botten hebben gevoeld, de open vergistingskuipen en de grote houten lagervaten hebben gezien en de ijsschuren hebben aanschouwd. Maar bovenal: je moet het echte Pilsner Urquell hebben gedronken, want dat bier wordt nog op de originele wijze gebrouwen en verlaat de brouwerij - jammerlijk genoeg - nooit. Buiten de brouwerij moet je het doen met de moderne variant van de Pilsner Urquell, waar tegenwoordig ook een ongefilterde versie van is.  Wat wij van deze drie bieren vonden, lees je hier.

Om daar te komen, ontkom je er niet aan om je als een ware toerist aan te sluiten bij een groep voor een rondleiding. De Tsjechische jongedame, die net uit haar bed leek gevallen en nog enigszins stoned uit haar ogen keek, leidde ons, inclusief twee busritten van honderd meter, langs de moderne afvullijnen en het oude en nieuwe brouwhuis, waarna - eindelijk - de afdaling begon naar de heilige graal van de brouwerij: de kelders waar het ondergistende pils voor het eerst werd gemaakt (vergist en gelagerd).

Tot slot nog even wat wetenswaardigheden over Pilsner Urquell. Hoewel het pilsener als in 1842 werd uitgevonden, kreeg het pas in 1898 de naam Pilsner Urquell. De huidige brouwerij is ook niet meer zelfstandig, maar maakt sinds 2016 van de Japanse Asahi groep, die de brouwerij overnam van SABMiller na de fusie met AB Inbev. In Nederland wordt Pilsner Urquell geïmporteerd door Grolsch, dat ook onderdeel is van Asahi. De markante poort werd in 1892 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan door de stad aan de brouwerij geschonken.

Pilsner Urquell is niet het enige bier dat uit de ketels Plzeňský Prazdroj. Andere bekende merken die uit de ketels stromen zijn Gambrinus, Kozel, Radegast, maar ook Birell, Excelent, Master, Klasik en Primus. Tevens worden hier een aantal cider merken gemaakt: Frisco, Kingswood en Kopparberg.

In de buurt

Plzen draait natuurlijk vooral om de brouwerij, maar je kunt een bezoek aan de brouwerij makkelijk combineren met een bezoek aan het centrum. Het centrum is gemakkelijk te bereiken vanaf de brouwerij. Je loopt de poort door, steekt het drukke kruispunt over, dan steek je de rivier de Radbuza over op de Prazská en je bent al feitelijk in het centrum.

Hoogtepunten daar zijn: de Sint-Bartolomeüskathedraal op het centrale plein, de Grote Synagoge (Velká Synagoga) die na die in Boedapest de grootste van Europa is, het ondergrondse gangenstelsels die in de middeleeuwen werden gegraven en dienden als opslagkelders en nu als systeem om het grondwater op peil te houden, het Josef-Kajetán-Tyl-theater en het Westboheemse museum en het Brouwerijmuseum, dat tegenwoordig eigendom is van Pilsner Urquell.