Naeckte Brouwers, Amstelveen

Onze waardering:

Translate:

Over Naeckte Brouwers

Even zijn we in verwarring. Dit is niet de locatie waar wij de Naeckte Brouwers van kennen, een pand op een industrieterrein in Amstelveen, op 10 minuten lopen van het tramstationnetje. Dit is een kerk. Ook de naam is anders. Deze locatie presenteert zichzelf als Anna. Hoe zit dat? Het klopt. In de periode 2017/2018 verhuisde Naeckte Brouwers naar de voormalige Sint-Anna kerk aan de Amsterdamseweg in Amstelveen, waar zij samen met Heem locaties (verhuurt locaties in Amstelveense parken en in het Amsterdamse bos) en Anna Proeflokaal (het horecagedeelte) een unieke bier- en culturele spot openden. Dat was pas een paar jaar (lees:2013) nadat Naeckte Brouwers een nieuwe brouwerij met nieuwe ketels openden op in hetzelfde Amstelveen op industrieterrein Bovenkerk.

Het is een werkelijk fantastische locatie geworden daar aan de Amstelveenseweg. De Sint-Annakerk is een voormalig Rooms-Katholieke kerk uit 1927. De kerk is vernoemd naar de Heilige Anna, volgens sommige christelijke en islamitische tradities de moeder van de Heilige Maagd Maria. Volgens overlevering was Anna een nogal drukke dame die bij drie verschillende mannen drie dochters kreeg, de drie Maria's, de Maria die Jezus baarde, maar ook nog Maria van Kleopas en Maria van Salomé. De Rooms-Katholieke Kerk was niet onverdeeld gelukkig met het verhaal over de drie huwelijken van Anna, omdat dit haar vleselijke lust te veel zou benadrukken. En dat moesten ze natuurlijk niet hebben, de hoge piefen van het geloof. Anna raakte in de 16e eeuw in diskrediet.

Ook het bierassortiment ging bij de verhuizing onder de schop. Tegenwoordig kun je onder andere de volgende aantreffen in de Anna-kerk: Lichtekpooi (alcoholvrij 0,3%), Spits (pilsener, 5,0%), Amazone (amber ale, 3,8%), Kølz (Kölsch type, 4,7%), Esler (Kuitbier, 5,5%), Dirndl (Hefeweizen, 5,5%), Zonnegloed (farmhouse ale, 5,8%), Feeks (Belgisch blond, 6,0%), Mosaic, (IPA, 6,8%), Noorderlicht (Imperial Saison, 7,5%), Naeckte Non ((dubbel, 7,5%), Nimf (tripel, 8,5%), Grand Cru (Belgische donkere ale, 9,5%) en Elegast (quad, 10,0%). De Naeckte Brouwers maken ook een serie bieren onder de naam Naeckt in het Wild. Denk hierbij aan: brett, barrel aged en/of grape ales. Klik hier het huidige aanbod.

Ook brouwerij Pontus Brewing uit Amsterdam kreeg een plek in de kerk. Het bier komt hier uit de ketels en heeft ook een paar plekken op de taps gekregen. Voorbeelden: Beach Boy (tropical lager, 3,7%), Sunshine Shake (session NEIPA, 4,8%), Lighthouse (farmhouse ale, 5,5%), Oceanic Flight (IPA, 6,5%), Gigantic Sailor (DIPA, 8,0%).

Adres: Amsterdamseweg 22, 1182 HD Amstelveen, website

In de buurt

Naeckte Brouwers is gevestigd in Amstelveen, een plaats en gemeente met iets minder dan 100.000 inwoners in de provincie Noord-Holland ten zuiden van Amsterdam en niet ver van onze vlieghaven Schiphol. Amstelveen had lang het imago van een saaie slaapstad waar veel grijze bollen rondliepen. Dat was ook niet voor niets. Het aandeel van inwoners boven de 65 jaar lag ruim boven het landelijke gemiddelde en het aandeel jongeren juist ver daaronder.

Maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. Amstelveen kan tegenwoordig zelfs als trendy gekwalificeerd worden. Zo wordt niet alleen ANNA (kerk omgetoverd tot brouwerij) geroemd, maar ook het Cobra Museum (met zijn internationale aanzien), het Museum JAN en P60 (leerschool van Martin Garrix) worden geprezen. Daarnaast krijgen ook diverse horecazaken eervolle vermeldingen, waaronder The WineKitchen at Sea, Café Het Wapen, restaurant Royal San Kong, Hotel Bar Abina en ijssalon Da Vinci.

Het winkelcentrum Stadshart Amstelveen met internationaal aansprekende modemerken doet ook een duit in het trendy zakje, evenals de internationale studentencampus Uilenstede. En natuurlijk: het Amsterdamse bos (dat op Amstelveens grondgebied ligt) en de bijzondere (Rijksmonumentale) heemparken mogen niet onvermeld blijven als we het over trendy hebben.