Lingl-Zoigl, Neuhaus

Onze waardering:

Translate:

Over Lingl-Zoiglstube

De Lingl-Zoiglstube wordt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gerund door de familie Lingl. Grootvader Karl Lingl startte hier de zaak onder de naam Zum Heimgarten, hij werd opgevolgd door dochter Emma en nu is het de beurt aan de derde generatie. Op de drankenkaart vind je onder andere klassiekers als Radler, Apfelschorle, Mineralwasser, Spezi, Limo en Spirituosen (Hallertauerhopfengold, Williams Crist Brand, Waldler Waldhimbeergeist, Mirtillo Heidelbeerlikör, Bauernnusseler en Ramazotti). De spijskaart bestaat uit koude en warme Brotzeiten.

En natuurlijk de Zoigl. Het gemeentelijk brouwrecht in het Kommunbrauhaus van Neuhaus (zie hieronder) wordt sinds 2009 door weer gebruikt. Onder de naam van grootvader Karl draagt ​​het nu de officiële naam Lingl-Zoigl. Sinds 2011 is de zaak zodanig veranderd dat ze zich nu aan het publiek presenteren als een Echte Zoiglstube met pittig bier en hartige snacks. Ja hoor, daar doen we het voor.

Adres: Burgstraße 1, 92670 Windischeschenbach, Duitsland, website

Het Kommunbrauhaus Neuhaus

In 1415 verleende de landgraaf von Leuchtenberg aan de burgers van Neuhausen het recht om bier te brouwen en te schenken, iets wat niet vanzelfsprekend was in die tijd. En daarmee claimt Neuhaus het oudste actieve Kommunbrauhaus  binnen haar dorpsgrenzen te hebben. Wat dat is wat Neuhaus is, een dorp. Neuhaus is zelfs niet meer zelfstandig, het maakt sinds 1972 deel uit van het stadje Windischeschenbach in het noorden van Opper-Palts in der Oberpfalz en heeft ongeveer 1.200 inwoners.

In 1876 bouwden de inwoners van Neuhaus, wat nu het Kommunbrauhaus is, voor een bedrag van 14.000 Mark. Vandaag de dag beschikken nog steeds 25 Neuhausers over brouwrechten. Hun namen zijn te lezen op de plakette aan de muur van het Brauhaus. Vijf inwoners gebruiken dit recht voor hun eigen consumptie (ze hebben kennelijk veel dorst) en zeven schenken het Zoigl-bier in hun horecazaak. Samen brouwen ze momenteel jaarlijks ongeveer 50 brouwsels in het Kommunbrauhaus, dat voor het laatst werd gerenoveerd in 2009.

Rondleidingen kunnen worden geboekt bij de lokale VVV van het naburige Windischeschenbach. En op brouwdagen kun je het brouwproces volgen door gewoon even binnen te kijken. Daar doen ze niet moeilijk over. Wij stonden echter voor een dichte deur, want het was weekend en dan gebeurt er niet veel in Zuid-Duitsland. De vraag of ook hier een koelschip is, net als bij de buren in Windischbeschenbach, bleef hierdoor onbeantwoord.