Kommunbrauhaus, Windischeschenbach

Onze waardering:

Translate:

Zoals op de gevel staat aangegeven, stammen de brouwrechten van het brouwhuis in Windischeschenbach reeds uit 1455. In vroegere waren er drie brouwhuizen, maar deze gingen allen verloren in de brand van 1848. Alleen het huidige brouwhuis werd opnieuw opgebouwd. In 1928 vond een grondige renovatie plaats. 

Volgens de brouwmeester die wij aantroffen en die ons een spontane rondleiding gaf en ons het Echter Zoigl-bier uit een jerrycan liet proeven, is de brouwinstallatie meer dan 100 jaar oud en is die ruim tien jaar geleden 'gemoderniseerd'. De huidige brouwcapaciteit bedraagt 3.600 liter, waarbij echter 800 liter verloren gaat, 200 liter bij het filteren/spoelen en koken en 600 liter bij het koelen dat 's nachts plaatsvindt in het koelschip.

Bij het maïschen wordt gebruik gemaakt van de decoctiemethode, een methode die met name vroeger werd toegepast bij mout van mindere kwaliteit en waarbij een deel vna het beslag tussentijds wordt gekookt om de ingekapselde zetmeellichamen op te breken waardoor de zetmeelafbrekende enzymen er beter bij kunnen. Dit gekookte deel van het beslag wordt daarna weer toegevoegd aan het hoofdbeslag. Dit proces wordt bij de verschillende temperaturen van het maischen herhaald.

Adres:   Wurzer Strasse 2, 92670 Windischeschenbach, website

De brouwketels

Het Kommunbrauhaus

De schrootmolen

Het koelschip

Echt craft

Kommunbrauhaus

De brouwketel

Het koelschip