King Edward Royal Pub, Ancona

Onze waardering:

Translate:

Over King Edward Royal Pub

Een website die alleen een menukaart biedt en een Facebookpagina die niet kunnen lezen omdat we nu eenmaal niet aan Facebook doen, dat is een uitdaging voor een adequate omschrijving. Vooral ook omdat we toevallig tegen deze pub aanliepen omdat we dorst hadden en omdat het toevallig net naast onze target, de Amarillo Beer Bar, lag.

We houden het simpel. King Edward heeft 9 bieren van de tap waaruit een mix van internationale en nationale bieren wordt geschonken. Voorbeelden uit het buitenland: Andechs Spezial Hell (5,5%, Duitsland), Lupulus Blonde (8,0%, België), Zoller Hof Hefeweizen (5,1%, Duitsland), Guinness (4,2%, Ierland) en Tennent's Scotch Ale (9,0%, Schotland). Uit eigen land komen bieren als Glaciale Birra dell'Eremo (imperial IPA, 7,5%), Poggi & Volip (NEIPA, 7,5%), Abbadia Chiara (Belgian blonde ale, 6,8%) en Canediguerra (American IPA, 6,7%). Daarnaast zijn is er ook een kleine lijst met vooral Italiaanse bieren van de fles. De bierlijst wordt, niet geheel toevallig, afgesloten met het Mexicaanse Corona. De coronacrisis heeft het Mexicaanse Corona nu eenmaal geen windeieren gelegd.

De grootste aanrader is echter niet het lopende buffet. Voor slechts € 8,50 kun je onbeperkt eten van het lopende buffet. Dit is wel fors meer dan wat wij betaalden voor het buffet (€ 2,00) bij ons geliefde Boia Fauss, maar nog altijd een zeer schappelijke prijs bij King Edward.

Naar welke King Edward de naam van de pub verwijst, is niet duidelijk. Er zijn er namelijk wel een aantal geweest. Wij gaan voor koning Edward VIII die werd geboren op 23 juni 1894 in de Witte Villa in het park van Richmond. Hij was de oudste zoon van George, de hertog van York, de latere koning George V en Mary van Teck, die later Queen Mary werd. De bijnaam van Edward werd 'Onze glimlachende prins'.

Toen koning George V, de vader van Edward, in 1936 overleed, volgde Edward hem op. Hij werd koning Edward VIII, maar tot een kroning is het nooit gekomen. Edward VIII stond er namelijk op om met de Amerikaanse Wallis Simpson in het huwelijk te treden die hij omstreeks 1930 had leren kennen. Ze was een gescheiden vrouw en zeer intelligent. Ze betekende erg veel voor Edward, maar het feit dat ze gescheiden was, lag niet goed in Engeland.

De regering stelde hem daarop voor de keuze: of trouwen en dan afstand doen of mevrouw Simpson laten schieten, want een gescheiden vrouw, die bovendien niet van adel was, kon door Engeland niet worden geaccepteerd. De werkelijke redenen lagen waarschijnlijk veel dieper. Edward, die diep meeleefde met de vele werkloze mensen die vaak in kommervolle omstandigheden het hoofd boven water moesten zien te houden, had vermoedelijk een grote sympathie voor het Nazi-Duitsland van Adolf Hitler dat er in was geslaagd werk te creëren in Duitsland.

Dat waren voor de regering, die nog steeds min of meer Victoriaanse opvattingen huldigde, vermoedelijk de ware redenen om Edward VIII zo hard tegemoet te treden. Maar ook de meeste leden van de koninklijke familie waren niet erg ingenomen met de mogelijke toekomstige koningin. Er zat voor Edward VIII, die zijn hart wilde volgen, dan ook niets anders op. Hij kondigde in december 1936, tijdens een bewogen radiorede aan dat hij had besloten de vrouw van zijn hart te trouwen en af te zien van de Britse troon. Hij accepteerde de titel 'Hertog van Windsor', een titel waarmee hij sedert zijn aftreden door het leven ging.

Wij dronken er een Yaki (American IPA, 6,0%) en een Glaciale (Imperial IPA, 7,5%), allebei afkomstig van Birra dell'Eremo uit Assissi (Perugia).  De Glaciale wordt omschreven als een elegante bier in de stijl van Imperial IPA waaraan honing is toegevoegd. Het heeft een complexe geur van kruiden en balsamico en tonen van citrus en manderijn, met een zachte smaak waarbij de honing het bittere van het bier neutraliseert. Asjemenou.....

Adres: Piazza del Plebiscito, 18, 60121 Ancona AN, Italië, website

In de buurt

Ancona wordt nog altijd door veel mensen overgeslagen en dat is niet terecht, want Ancona heeft enorm veel te bieden voor wie op zoek is naar cultuur, architectuur of gezelligheid in de vorm van barretjes, restaurantjes of winkels. Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. In de Tweede Wereldoorlog was de stad doelwit van zware bombardementen, maar gelukkig zijn niet alle historische bouwwerken en bezienswaardigheden weggevaagd.

Wil je lokale gerechten proeven, dan ben je bij Trattoria La Moretta aan het juiste adres. Hier kun je terecht voor de heerlijkste streekgerechten, zoals bijvoorbeeld de tagliatelle al sugo di ostriche (lintpasta met een oestersaus) of de stoccafisso all’Anconetana (stokvis op lokale wijze bereid). Een andere optie is Enopolis waar je eveneens prima kunt eten. Zoals je mag verwachten in een havenstad, staan hier vooral verse visgerechten op de kaart. Het meest indrukwekkend zijn echter vooral de enorme wijnkelders onder dit restaurant. Wil je een lokale wijn proberen? Ga dan voor de Rosso Conero, een rode wijn gemaakt van druiven op en rond de Monte Conero. En als je wit zoekt, ga dan voor de Verdicchio, of nog beter de Biancheli (allebei afkomstig uit de Marche).

De overdekte markt Mercato delle Erbe is ook een aanrader. Op deze door een glazen constructie overdekte markt kun je terecht voor brood, vlees, kaas, groente en fruit. Ideaal voor een picknick of om ‘s avonds zelf met de Italiaanse recepten aan de slag te gaan.

Symbool van de stad is de Loggia dei Mercanti, een indrukwekkend gebouw in een smalle straat, nauw verbonden aan de maritieme geschiedenis van de stad. Verderop in dezelfde straat kom je langs het al even imposante en in dezelfde stijl gebouwde Palazzo Benincasa. Op het Domplein van de havenstad, net buiten het centrum, vind je de Duomo di San Ciriaco. Deze kathedraal ligt bovenop de Monte Guasco en biedt een geweldig panoramisch uitzicht over stad. Je kunt de berg lopend beklimmen, maar er rijden ook bussen naartoe. Niet ver van de kathedraal kun je de resten van een Romeins amfitheater bekijken.

Terug in de haven vind je de veertien meter hoge triomfboog van keizer Trajanus, ter ere van zijn financiële steun aan de versterking van de haven van Ancona. Ook kun je hier een bezoek brengen aan het Lazzaretto, een vijfhoekig bouwwerk, dat vooral vanwege zijn gigantische afmeting (meer dan 20.000 vierkante meter) meer dan indrukwekkend is.

Houd je van musea, dan moet je het Museo Tattile Statile Omero bezoeken. Geen originele werken van beroemde kunstenaars hier, maar wel replica’s van beroemde werken die je mag aanraken. Het museum is speciaal opgericht voor blinde mensen, zodat zij op deze manier bijvoorbeeld ook de David van Michelangelo kunnen ‘zien'.

Breng tot slot nog even een bezoekje aan de Fontana delle Tredici Cannelle. De legende vertelt dat wie het water uit deze fontein uit 1560 drinkt, zeker terug zal keren naar de stad. Dat hebben we niet gedaan, maar wij slaan deze stad zeker nooit meer over!

King Edward Royal Pub, Ancona