Holzmarkt Brauerei, Berlin

Onze waardering:

Over de Holzmarkt

De Holzmarkt is niet zomaar een straat in Berlijn met een bewogen geschiedenis. De Holzmarkt is een culturele hotspot waar natuur, economie en cultuur samenkomen. Er is hier ruimte voor creativiteit om te leven en te werken. Waar het litteken tussen oost en west nog altijd zichtbaar is (bijvoorbeeld de East Side Gallery), is een levendige buurt ontstaan die Friedrichshain, Kreuzberg en Mitte met elkaar verbindt. Geen muur, geen hek blokkeert hier het zicht op de Spree. De Holzmarkt trekt mensen aan uit Berlijn en de rest van de wereld, verrukt, inspireert en brengt samen. Je vindt hier rust en plezier, werk en entertainment, je kunt mee vormgeven en genieten. Duurzaamheid en verandering zijn hier geen contradictio in terminis. Hier wordt een spanningsveld gecreëerd tussen moderne architectuur en een Holzmarkt in de zin van het woord. Nieuwe technologieën en ambachten beïnvloeden elkaar. De Holzmarkt biedt ruimte voor nieuwe dingen, blijft niet statisch.

Dat klinkt misschien een beetje hoogdravend en ook wel enigszins zweverig. Het gaat hier om: de coöperatie Holzmarkt is een klein, vrijgevochten, creatief dorp midden in de stad en bestaat uit onder andere restaurants, een wijnwinkel, een kinderdagverblijf, studentenappartementen, een biologische bakkerij en sinds twee jaar ook een eigen brouwerij, de Holzmarkt Brauerei.

Het begon allemaal in 2004 toen hier Club 25 kwam, een beruchte technoclub. In 2010 sloot deze haar deuren waarna hier Kater Blau kwam. In de jaren was er veel gedoe rondom de locatie. Om het heel simpel te zeggen: het was altijd een strijd tussen het creatieve versus de hoofdstad. Projectontwikkelaars wilden geweldige wolkenkrabbers bouwen en de creatieven (clubmensen, muzikanten, artiesten) wilden doorgaan met vieren in een voorlopige die permanent was geworden. De uitkomst was bijzonder want niet de hoofdstad maar de creatieven wonnen. In 2017 kreeg de coöperatie Holzmarkt e.G. de verantwoordelijkheid voor het gebied op de Holzmarkt en kon daarmee  eleidelijk haar utopie van het 'stadsdorp' werkelijkheid laten worden. De Holzmarkt in haar huidige vorm was geboren.

Adres: Holzmarktstraße 19, 10243 Berlin, Duitsland, website

Over de Holzmarkt Brauerei

In 2018 voegde de Holzmarkt Brauerei zich bij coöperatie Holzmarkt. Initiatiefnemer achter de brouwerij is Marten Schmidt, die in zijn jonge jaren de Berlijnse VLB-opleiding (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei) doorliep, maar daarna het land, uit onvrede met de saaiheid van het bier als gevolg van het Reinheitsgebot, ontvluchtte en over de wereld trok en de laatste jaren werkzaam was bij het Zweedse Sigtuna Brygghus & St Eriks.

Het brouwproject op de Holzmarkt, dat samen met het Deense Carlsberg tot stand kwam, was voor hem genoeg aanleiding om weer terug te keren naar Duitsland. Daar brouwt hij nu de Holzmarkt bieren in een mobiele 10 hectoliter brouwinstallatie van Caspar Schulz in drie overzeese containers, inclusief vergistings- en lagertank, whirlppol (Sudhaus) en afvulmachine. Degelijkheid en kwaliteit dus, en geen goedkope Chinese rommel. Deze containers staan op het terrein van nachtclub Kater Blau (aan de andere kant van het spoor, gesloten tijdens ons bezoek). Het Holzmarkt-bier wordt verkocht in de horeca van de Holzmarkt.

Zo'n zeventig tot tachtig procent van de verkoop bestaat uit vaste bieren: Rauscher (Kellerbier, 5,2%, met Cascade en Perle hoppen), Schärmer (pale ale, 4,8%, met Magnum, Citra, Centennial en Mosaic hoppen), Zwirbel (amber lager, 5,0%, met Magnum, Perle en Cascade hoppen).  Daar bemoeit de meesterbrouwer zich nauwelijks mee en laat hij over aan de tweede brouwer David en brouwassistente Thea. De overige twintig procent van het assortiment bepalen de Holzmarkt Brauerei. Daar gaat Martin helemaal los. Denk hierbij aan een hybride porter, een double IPA of een Berliner Weisse.

Adres: Holzmarktstraße 19, 10243 Berlin, Duitsland, website

In de buurt

De initiatiefnemers van Bar 25 runnen nu twee horecaondernemingen op de Houtmarkt, het restaurant Katerschmaus en de biergarten/strandbar Holzmarkt. Hun derde zaak vind je aan de andere kant van het spoor: nachtclub Kater Blau die in verband met Coronamaatregelen is deze club tijdelijk gesloten op dit moment, de Katergarten is wel geopend. Even verderop, richting de East Side Gallery is nog een nachtclub gevestigd: YAAM.

De belangrijkste en ietwat toeristische tip is de East Side Gallery, één van de weinige stukken Berlijnse Muur die nog bestaat en die dienst doet als herdenkingsmonument/street art kunstwerk. Even in herinnering: de Berlijnse Muur werd opgericht in de jaren na 1961 en viel op 9 november 1989, waarna op 3 oktober 1990 de beide Duitslanden weer één land werden. Aan de kant van de street art, de kant van Friedrichshain en Berlin-Mitte bevond zich Oost-Duitsland en aan de overkant van de rivier de Spree was het West-Duitse Kreuzberg. Ga vroeg op de ochtend naar de East Side Gallery. Op dat tijdstip kun je nog ongestoord naar de kunstwerken kijken.