Hexenhäusle, Nürnberg

Onze waardering:

Over Hexenhäusle

De aanblik van het idyllische Hexenhäusle (heksenhuisje), het kleine vakwerkhuis van het poortwachtershuis aan de Vestnertor uit de 16e / 17e eeuw, doet je bijna de enorme inspanningen vergeten die in de 16e eeuw nodig waren om de vestingwerken van het kasteel te versterken. Onder leiding van de Maltese vestingbouwer Antoni Fazuni werden tussen 1538 en 1545 drie enorme vijfhoekige bastions gebouwd. Bij de Vestnertor, de buiteningang van het kasteel, waar niet alleen het gewelfde achtersteven bewaard is gebleven, maar ook de gebogen houten brug, kun je dat goed zien. Hier heb je een goed uitzicht op het enorme kasteelbastion. Bijvoorbeeld naar links, voorbij de Vestnertorbastei die steil oprijst uit de gracht, naar de vijfhoekige toren en naar de keizerlijke stallen en naar het Luginsland.

Het Hexenhäusle of Hexenhäusla (heksenhuisje) dankt zijn naam aan een eigenzinnige, oudere dame in Hexenhäusla die daar in de jaren zestig woonde en die door jonge kinderen werd aangezien voor een heks. Pas later werd het kleine huis aan de Vestnertorbrücke omgebouwd tot de huidige Gaststube. Hier kun je terecht voor rechtdoorzee Duits eten en Duits bier (Duits bier, Duits bier en lekkere worst).

De foto's van het eten spreken voor zich, we duiken de bierkaart in. De bierkaart wordt gedomineerd door de lokale brauerei Tucher, die twee vestigingen heeft: het Altes Sudhaus en het 2. Städte Sudhaus. Van deze brouwerij vind je op de tap: Rotbier (5,5%), Urbrau Hell (4,9%), Kloster Scheyern Dunkel (5,2%), Helles Hefeweizen (5,2%) en Radler Russe (Hefeweizen met een lichte limonade) en van de fles Pils (5,0%), Dunkles Hefeweizen (5,2%), Leichtes Hefeweizen (2,9%), Alkoholfreies Hefeweizen (<0,5%) en Alkoholfreies Reifbau (0,0%). Op de fles is er ook nog Grüner Bier (5,0%) Aecht Nürnberger Kellerbier (5,4%).

Wij dronken er onder andere het Aecht Nürnberger Kellerbier (5,4%) omdat we nu eenmaal verzot op Kellerbier/Zwicklbier, en de lokale specialiteit Rotbier (5,5%).  Het traditionele Nürnberger Rotbier wordt sinds de vroege middeleeuwen gebrouwen volgens zijn eigen brouwwetten. In tegenstelling tot de hooggegiste Weizen-bieren die je in Beieren veelvuldig tegenkomt is Rotbier een bier van lage gisting dat uitsluitend met gerstemout wordt gebrouwen. In 1597 waren er 35 Rotbier- en 11 Weizen-brouwerijen in Neurenberg. Dit aantal werd later bij wet beperkt. Maar het Rotbier is nog lang niet dood. Ook relatief nieuwe brouwerijen, zoals Hausbrauerei Altstadthof en brouwerij Schanzenbräu Nürnberg-Gostenhof maken een traditioneel Nürnberger Rotbier.

Adres: Vestnertorgraben 4, 90408 Nürnberg, Duitsland, website

In de buurt

Als je klaar bent bij het Hexenhäusle sla je rechtsaf en ga je over de Vestnorbrücke naar de Kaiserburg van Nürnberg, een middeleeuws kasteel en paleis tegelijk met tuinen en een mooi uitzicht over de Altstad. De Kaiserburg, ook wel de Nürnberger Burg genoemd is een hoog liggend, ommuurd middeleeuws kasteel. De Burg bestaat uit drie delen, waarvan de oudste uit de 11e eeuw stamt:

  • de Kaiserburg, waar het keizerlijk kasteel staat
  • de Burggrafenburg, waar het kasteel staat voor de burggraven
  • de Reichsstädtische Bauten

In de hoogtijdagen van het kasteel diende het als residentie voor de keizer van Duitsland, maar na de 30-jarige Oorlog raakte het zijn functie kwijt en raakte het in verval. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het kasteel zwaar beschadigd door de met name Britse bombardementen. Deze schade werd grotendeels hersteld, waarbij het kasteel zijn huidige uiterlijk kreeg.

Op biergebied is er ook genoeg te beleven in de directe omgeving van de Kaiserburg. Zo zijn daar Café Bar Wanderer & Bieramt, Mr. Kennedy Craft Beer Bar en Haubrauerei Altstadthof (daarover later meer).