Bierwerk, Nürnberg

Onze waardering:

Over Bierwerk

Bierwerk heeft twee vestigingen in Nürnberg, een bierbar op de Unschlittplatz 9 en een restaurant aan het Eberhardshof waar je kunt eten en drinken. Wij bezochten alleen de bierbar aan de Unschlitplatz waar ze het moderne craft beer in hun armen gesloten. Dat blijkt wel uit het missie statement waarin ze volgende schrijven:

"De diversiteit van bieren is nog steeds in opkomst. Bijna dagelijks worden er nieuwe interessante biercreaties toegevoegd. Vooral kleine microbrouwerijen experimenteren graag en hebben zo een belangrijke bijdrage aan het behoud van een levendige en creatieve biercultuur in Duitsland en de rest van de wereld. Maar het zijn niet alleen deze bijdragen aan concept van Bierwerk. Brouwtradities zoals spontaan gefermenteerde Belgische bieren wel of niet vermengd en gemacereerd met vers fruit, volmoutige bohemiènne pilseners, milde en lichte pilsbieren uit tropische landen, donker gebrande Engelse bierstijlen en natuurlijk de regionale bieren van kleine familiebrouwerijen, maken het assortiment van Bierwerk gevarieerd en interessant. Bij Bierwerk werken verschillende bierambassadeurs (IHK) en Doemens Biersommeliers (daar waar onze eigen biersommelier ook haar diploma behaalde) die de schakel vormen tussen mens en bier. Het uitgebreide assortiment bestaat uit 12 bieren van de tap (4 regionale, 4 Duitse en 4 internationaal) die continu variëren, aangevuld met meer dan 150 bieren van de fles"

Wij dronken er een Champagner Weizen (Weizen, 5,2%) van Brauhaus Brandmeier uit Cadolzburg, Duitsland  en een Black Flag (Imperial stout, 9,0%) en een Holy Shit Ale (DIPA, 10%), beiden van Schoppe Bräu uit Berlijn, Duitsland. Ja, bij Bierwerk maken ze werk van hun bieren.

Adres: Unschlittplatz 9 Nürnberg 90403, website

Adres Characterbiergut:  Eberhardshof 1, 90431 Nürnberg, website

In de buurt

Hoewel Bierwerk in het oude stadscentrum (Altstadt) van Nürnberg is gevestigd, beperken we ons hier tot de directe omgeving. Vanaf Bierwerk loop je 50 meter naar de rivier de Pegnitz. Daar is een voetgangersbrug die je naar een plek brengt die Trödelmarkt heet. Trödelmarkt is zowel een plein als een (schier)eiland, maar dat laatste vergeet je snel. Naast een prachtige omgeving en diverse winkelmogelijkheden biedt het vooral een lange historie. In de middeleeuwen deden mensen hier al boodschappen. Het heette niet toevallig "Säumarkt" en er was hier altijd veel te beleven. Trödelmarkt biedt van alles: koffie, cake, kunst, kleding.

Aan de oostkant van het eiland ligt een plek die het Liebesinsel heet, een groene oase in de stad en een ideale ontmoetingsplek voor jongeren, lunchbreakers, maar ook vooral ook voor geliefden. Hoe het Liebesinsel aan zijn naam komt, is onbekend, maar het is altijd idee om hier je geliefde te kussen. Midden in de zomer wordt het eiland vaak gebruikt als aanlegsteiger voor een originele Venetiaanse gondel. Dus als je van romantiek houdt, kun je heel corny een gondeltocht op de Pegnitz boeken, "O sole mio" zingen en met je geliefde de zonsondergang tegemoet varen.

Andere tips in de omgeving van Bierwerk: het museum Turm der Sinne (sinds de corona-uitbraak wel gesloten), de Unschlittplatz zelf (historisch herkenningspunt) en café Kloster waar ze t-shirts verkopen met de opdruk "God is dead, Nietsche 1883" en "Nietsche is dead, God 1900".