Heidenpeters, Berlin

Onze waardering:

Over Heidenpeters

Applaus is het brood van de kunstenaar. En bier is vloeibaar brood. Dat moet Johannes Heidenpeter, die zijn opleiding genoot aan de Berlijnse kunstacademie en werkzaam was als beeldend kunstenaar, hebben gedacht toen hij in aanraking kwam met de kunst van het bierbrouwen. Naar eigen zeggen kreeg hij die openbaring toen hij een Engelse porter dronk van biobrouwerij Nordsch uit Bremen. Verrukt als hij was door de smaak van dat bier begon hij met thuisbrouwen en zoals dat vaker gaat met thuisbrouwers ging hij 'pro'. Nu staat hij bekend als de brouwer met de hoed die zijn bieren brouwt in de kelders van Markthalle Neun (zie hieronder) in Kreuzberg, Berlijn. Hij is niet meer alleen, een team van medewerkers ondersteunt hem bij het brouwen en in de Ausschank (bar) in de Markthalle.

In het assortiment van Heidenpeters zijn standaard de volgende bieren te vinden: Thirsty Lady (blonde ale, 4,7%), Pale Ale (pale ale, 5,3%), IPA (6,5%, Mosaic en Citra hoppen), Lager Koller (India Pale lager, 5,4%, met Duitse hopsoorten), Pils (pilsener, 4,9%, met Tettnang en Cascade hoppen) en Hell (5,0%, nach Fränkischer Art). Regelmatig of afhankelijk van het seizoen zijn er ook specials te verkrijgen, zoals een Saison (4,7%), een My Bock (Maibock, 7,0%), Wild IPA (7,0%, met wilde gist) en Berliner Sour Grün (4,8%, melkzuurvergisting, biologische komkommerschillen) en Berliner Sour Rot (4,8%, melkzuurvergisting, rood fruit). De laatste twee bieren zijn collabs met EINBAR (Berlijn) en Peoplelikeus (Kopenhagen, Denemarken).

Voor vele brouwers is het een ambacht, voor velen ook gewoon werk, vaak eentonig en repeterend. Steeds weer hetzelfde bier of weer een IPA. Zo niet voor Heidenpeters. Bij Heidenpeters is bierbrouwen steeds weer een kunstwerk. En als het even saai dreigt te worden, dan pakt hij gewoon weer zijn penseel op. Applaus voor Heidenpeters!

Adres: Eisenbahnstraße 42-43, 10997 Berlin, Duitsland, website

In de buurt

Markthalle Neun bestaat al meer dan honderdentwintig jaar (1891). Het heeft wereldoorlogen overleefd en de Koude Oorlog doorstaan. Daar waar het ooit een gewoon gebouw waar gewone mensen gewoon voedsel konden verkopen, is het de laatste jaren veranderd in een hippe foodhall waar hippe mensen hip voedsel kunnen kopen. Nu is alles 'anders', 'anders' eten en drinken en 'anders' winkelen. Alles met respect voor mens, milieu en dier. En lokaal, regionaal en seizoensgebonden. En met respect, transparantie en betrouwbaarheid. Het is nu duurzaam en af en toe een beetje vegan wat de klok slaat.

Je kunt hier terecht voor groente en fruit, kaas, melk en eieren en worst, vlees en vis, maar ook voor koffie en andere dranken (wijn, bier en sterke drank) en een hapje eten (Barbaras Küches, Berlin Beef Balls, Big Stuff, Bone.Berlin, Grün Gut Bio Smoothies, Kumpel und Keule, Mani in Pasta,enzovoort, enzovoort). En aangezien ook Follow the Beer zich soms ook nog jong en hip voelt, konden wij ook de verleiding niet weerstaan om een vegan burger te nemen geplet tussen een zwart en rood broodje. Gelukkig konden we deze wegspoelen met het bier van Heidenpeters.